Още по темата

Руснакът Герман Костин е убил 5-годишния Никита Плотников заради 4 транша от общо 501 938 британски паунда. Парите бившият военен получил от баща му за строителство на 3 обекта в Кипър и един в София, пише "24 часа".

За нито един от проектите обаче Вадим Плотников не е получил официален документ от Костин, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Тялото на Никита изплува на 20 март м.г. в река Искър, близо до с. Долни Пасарел. Две седмици по-рано до Приморско бе открит и трупът на майката на детето Анна Леонтиева.

През май за убийството на Никита бе обвинен Костин,

а в понеделник прокуратурата внесе обвинителния акт срещу него в съда.

52-годишният мъж се запознал със семейство Плотникови през 2012 г. Тогава бившият военен пуснал обява в интернет за продажба на имоти в Северен Кипър, където е постоянното му местожителство. Костин има статут на постоянно пребиваващ в България.

И САС остави Герман Костин в ареста

Руснакът Герман Костин остава в ареста

На обявата му за продажба на имот отговорил Вадим Плотников. Малко след първоначалния контакт по мейл Вадим и съпругата му Анна отишли в Северен Кипър. Посрещнали ги Костин и жена му - българката Весела Вачева. Тя обяснила, че е агент по недвижими имоти, и предложила на семейството да разгледа няколко имота. До покупка обаче не се стигнало и Вадим и Анна се прибрали в Русия, но продължили да си разменят мейли с Костин за евентуална сделка.

Източник: БГНЕС

В началото на 2013 г. семейството купило жилище в Северен Кипър, а Анна и Никита се преместили да живеят там. Вадим често ги посещавал, поддържал и връзка с Костин, който му предлагал да инвестира в строителство.

Костин непрекъснато му отговарял, че в бъдеще ще оформи документално сделките с Анна.

Семейството имало такова доверие на бившия военен, че докато Анна и Вадим били в Русия, за да финализират продажбата на къщата, Костин и жена му гледали малкия Никита.

Герман Костин не бил ходил в Пасарел

Съдът остави в ареста Костин за постоянно

Едва три дни след като се върнала в Кипър - на 16 юни, Анна се обадила на Вадим и му поискала развод.

Бившият военен я убедил да се премести да живее за постоянно в България заедно с Никита. Дори заедно с дъщеря си ги довел в София и настанил в негов апартамент, преди да се изнесат на квартира.

Някъде по това време Вадим отишъл в Северен Кипър, а на летището го посрещнал Костин. Бившият военен излъгал зарязания мъж, че семейството му заминало с млад турчин в неизвестна посока. Вадим дори не могъл да влезе в жилището си в Кипър, защото бравата била сменена, се казва в обвинителния акт.

Според разследващите Костин изцяло контролирал личния живот на Анна,

докато тя била в България. Въпреки това водил нея и Никита в Сандански, Рупите, Пловдив, Приморско, Созопол, Бургас, Велико Търново. Жената и детето се чувствали добре в България, Анна дори писала на майка си, че има общ бизнес в Северен Кипър със строителната компания на семейството на Костин. Част от имотите ѝ се продавали и чакала да получи парите в банка в София. Заради тях Анна почнала да разпитва Костин.

На 8 февруари 2015 г. тя се обадила на Костин в 13 ч и заедно с Никита отишла в дома на 52-годишния мъж.

Костин ги качил в колата си под предлог че ще ги разходи до морето, и тръгнал към Приморско. Около 19 ч вече били там, а в 19,50 колата тръгнала обратно, но без Анна.

Трупът ѝ бе открит в местността Китка на 2 март. Полицията подозира, че Костин я е убил, но тялото ѝ бе разчленено от диви животни и не можеше да се определи причината за смъртта ѝ.

Според разледващите Костин се е върнал в София и в нощта на

8-и срещу 9 февруари е убил Никита, като го е стискал за врата с едната ръка,

а с другата запушил ноздрите на детето, което се задушило. Разследващите предполагат, че Костин е бил убеден, че детето ще го издаде.

След като го убил, бившият военен го съблякъл голо, увил го в синя кърпа и го напъхал в куфара на майка му.

Сутринта тръгнал с колата си в посока с. Долни Пасарел и водоема при ВЕЦ “Кокаляне”. Там огледал добре района. После отишъл на зъболекар, а на позната казал, че Анна и Никита заминали.

Източник: МВР

Около 22 ч се прибрал в дома си, взел куфара с трупа на детето и тръгнал към с. Кокаляне.

По пътя го засекли камери на два ресторанта. Според разследващите около 22,51 ч Костин спрял колата, взел куфара с трупа, преминал по въжения мост при бент “Кокаляне” и го изхвърлил във водата. След това се обадил на братовчед си, а сутринта хванал самолета за Кипър.

Руснакът бе задържан у нас през май м.г. и оттогава е в ареста.

“Версията за убийство заради пари до този момент не ни е представяна”, каза за “24 часа” Капка Гергинова, адвокат на Костин. Според нея по време на разследването се е застъпвала тезата за любовна драма. Тя обаче не издържала и затова прокуратурата пробвала нов подход. И Гергинова, и Костин отричат бившият военен да е убил детето. “24 часа” научи, че до новите разкрития се е стигнало след разпит на бащата на Никита - Вадим.