509

20 души, свързани с поръчката, посредничеството и извършването на убийство, бяха арестувани тази сутрин в операция с кодовото име "Килърите", съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

До момента категорично е доказано едно убийство, извършено от групата и съпричастност към други такива тежки престъпления, каза вътрешният министър.

Премиерът Бойко Борисов в интервю за "Панорама" на БНТ тази вечер каза, че при операцията са задържани всички по веригата "от поръчителя, включително, до стрелеца, включително".

Той обаче отказа да отговаря на повече въпроси по акцията преди насрочената за събота по обед съвместна пресконференция с вътрешния министър.

Медии съобщиха, че по неофициална информация става дума за стрелбата през юни по скандалния самоковски бизнесмен Юри Галев, който десет дни по-късно почина в болница от инфаркт.

БНТ съобщи, че като поръчител е задържан известен бизнесмен.

Полицейската акция бе в София, Варна, Самоков, Червен бряг, Созопол и Китен.

В София задържаните са двама, а са претърсени осем адреса.

Председателят на българската федерация по сумо Петър Стоянов, живеещ в столичния квартал "Младост" 4, също е сред арестуваните.

По повод обществената дейност на Петър Стоянов министър Цветанов обясни, че при задържане органите на МВР не се интересуват от общественото положение на човека, а от това дали е извършил престъпление.

Цветан Цветанов допълни, че арестите в "Килърите" може да се увеличат, тъй като се разпитват задържаните лица в акцията и може да излязат нови разкрития.

Министърът допълни, че на един от адресите е намерен автомат и заради неизпълнение на полицейско разпореждане служителите на реда са употребили сила в рамките на допустимото.

Цветанов отбеляза, че във Варна е задържан един човек, който е бил на почивка в града. На почивка са били и задържаните в Китен и Созопол.

Това, което сега мога да споделя е, че за първи път са задържани такива престъпници в историята на съвременна България, коментира днес министърът.

Операцията се провежда под ръководството на Софийска градска прокуратура. В нея участват служители на МВР, ДАНС, ГДБОП и Криминална полиция.

На пресконференция днес следобед във Варна министърът Цветанов съобщи, че в тези часове на граничен пункт Калотина върви операция за пресичане на незаконни продажби на пътни винетки на чуждите шофьори.

При операцията се проверят лицата в 9-10 автомобила на пункта, които изнудвали транзитно преминаващите и продавали винетки вместо по 10 лева за 10 евро.

По този повод е имало много оплаквания, дори от посланици, каза министърът.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@