Още по темата

Мурад Хамид, който е заподозрян във връзка с атентата срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" е задържан у нас още на 29-ти юли, потвърдиха от Софийската градска прокуратура. Ден по-рано той е засечен на турската граница, след като френските власти го обявиха за издирване.

Той е влязъл у нас от Сърбия, като е обявил пред граничните власти, че идва в България за туризъм. При влизането му в страната българските органи са разбрали, че

Хамид е обявен за изчезнал от сестра си в системата ШИС.

Тази информация не е позволявала задържането му, а е налагала единствено наблюдение и уведомяване на френските власти, съобщи на пресконференция днес говорителят на главния прокурор Арнаудова.

На 28 юли Хамид е минал границата ни с Турция, където е бил задържан заради наложена забрана да влиза в страната за пет години. Турските власти са го върнали у нас по

информация, че Хамид е пътуващ боец на "Ислямска държава" и е особено опасен.

На това основание председателят на ДАНС е издал заповед за експулсирането му от България и забрана да влиза в страната за 10 г. Хамид е трябвало да бъде предаден на Сърбия, но на 29 юли е постъпила Европейската заповед за арест от Франция и той е бил задържан у нас.

Хамид е картотекиран от френските спец служби като „заплаха за националната сигурност” по подозрение в причастност към тероризъм. Френските власти го подозират в участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове. Мъжът е пътувал сам и е преминал границата ни с френския си паспорт, посочи Арнаудова.

На 2 август съдът у нас му наложи мярка за неотклонение "задържане под стража", която той не е обжалвал: „В СГП е получен превод на Европейската заповед за арест на български език, предвид което е внесено искане от СГП за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ с оглед обезпечаване на бъдещето екстрадиционно производство за Република Франция“, се посочва още в прессъобщението.

В момента Хамид се намира в ареста на „Г.М. Димитров“.

Заседанието във връзка с исканата екстрадация на Хамид ще бъде на 10-ти август, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Той беше заподозрян, че е третият човек от групата, извършила нападението в редакцията на "Шарли ебдо" през януари 2015 година, заедно с братята Куачи.

Има родствена връзка с Куачи.

По-късно се сдоби с алиби, след като съучениците му в гимназията в Шарлевил-Мезиер заявиха, че е бил с тях в момента на атентата.

Тогава той заяви, че не иска замесването на името му в тези "варварски престъпления" да навреди на бъдещето му.