Още по темата

Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим, всичките граждани на Република Сирия, са обвинени в това, че са имали за цел да участват в престъпление като членове на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „Ислямска държава“, включително против чужда държава.

Те са влезли на територията на България през границата ни с Гърция.

Докато е бил у нас, атентаторът от Ансбах не бил радикализиран

Сириец се самовзриви в Германия, убит и ранени

Пак в Германия: Мъж с мачете посече жена

Разследването на Специализираната прокуратура е установило, че тримата младежи, съответно на 20, 22 и 25 години, са получили статут на бежанци в Германия.

През януари 2016 г. те са решили да отпътуват през Гърция и Турция към Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „Ислямска държава“.

За това свидетелстват множеството снимки на джихадисти от двете организации,  открити в мобилните телефони на обвиняемите, като и комуникация с неустановени лица, гласяща „идвам при теб и умирам преди теб“.

На 05.02.2016 г. тримата пристигнали в Гърция, като направили опит да преминат през границата с Турция, но на граничния пункт били спрени. Тогава те решили да преминат през българска територия.

Обвиняемите предприели пътуване с автобус от гр.Александрополи. На автогарата в гр. София те били посрещнати от свидетел по делото и с негова помощ се настанили в хотел „Надежда“ в ж.к. „Надежда“ в гр. София, където пренощували.

На 08.02.2016 г. напуснали хотела и се качили на влак с направление София – Одрин. С влака обвиняемите се придвижили до Свиленград, пристигнали след полунощ и се отправили към гранична пирамида номер 315, където възнамерявали да преминат през българо-турската граница.

По същото време служител на Гранична полиция  водел наблюдение с термовизионна камера на района. Същият забелязал придвижването на обвиняемите, като му направило впечатление, че вървят, спират, оглеждат се и отново продължават към граничната пирамида. Граничният полицай изпратил отряд да задържи обвиняемите.

За опита за нелегално преминаване на границата тримата са били осъдени по бърза процедура на 6 месеца затвор и глоби от по 200 лв.

При разследването на обвиненията за връзки с терористични организации са разпитани 8 свидетели, включително и с тайна самоличност, иззети са телефоните на извършителите и е изготвена техническа експертиза на съдържанието им.

„Имайте предвид, че това е първото такова дело в България и представлява изключително предизвикателство за това дали обемът от доказателства, които сме представили, ще бъдат достатъчни за съда, за да бъдат осъдени тези лица. Според прокурорите от специализирана прокуратура основните елементи на престъплението са доказани по категоричен и безспорен начин. Основните доказателства, сочещи за техните намерения се намират в техните телефони“, коментира пред „Фокус“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.