Още по темата

Арестуваният у нас френски гражданин Мурад Хамид сам поиска от съда незабавно да бъде екстрадиран във Франция, съобщи Агенция „Фокус“.

Софийския градски съд започна по-рано днес съдебното заседание, на което се разглежда именно Европейската заповед за ареста му.

Хамид е търсен от френските власти, тъй като е заподозрян във връзка с атентата срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо". Беше задържан у нас още на 29-ти юли и в момента се намира в арест в София.

Според закона, той има право да поиска доброволна и незабавна екстрадиция, след което в срок от три дни може да промени решението си. Именно по тази причина решението за екстрадацията му ще бъде окончателно съобщено тогава.  

По време на заседанието прокуратурата съобщи, че има данни във връзка с информацията, че Мурад Хамид е планирал да се присъедини към „Ислямска държава“.

Самият той проговори на български, като заяви в съда:

 „Смятам, че съм жертва на несправедливост. Обявяват ме за терорист само заради едни съмнения”.

Малко след като поиска да бъде екстрадиран във Франция, където също го чака съд, стана ясно какво е довело до нетрадиционното решение – той е недоволен от условията в родния арест:

"Не ми дават напитки и се отнасят с мен като с куче", заяви 20-годишният Хамид, цитиран от „24 часа“.

По-късно от следствения арест на бул "Г. М. Димитров" са уверили прокурор Цветанка Борилова, че отношението към него не е по-различно.