Цацаров: Роман Василев ме е подвел
Главният прокурор Сотир Цацаров   
Източник: БГНЕС
63

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл предложение за дисциплинарно наказание на Малена Филипова, ръководител на отдел 6 на Инспектората на Върховната касационна прокуратура от 2006 г. до 2013 г., когато е разпоредено да бъде освободена от поста.

Това каза на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров.

Главният прокурор на 22 януари 2013 г. е разпоредил проверка на отдела. Резултатите касаеха дейността на целия отдел 6, каза Цацаров. След освобождаването на Филипова

е назначена Славка Славова.

Резултатите са, че не се спазва задължителният принцип за случаен подбор, преписките са били разпределени пряко от ръководителя.

За Филипова се твърди, че  е покровителствала бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Сpещу нея беше образувано дисциплинарно производство със заповед на главния прокурор.

Според проверката на отдел 6, цитирана днес от главния прокурор, 586 от преписките са били разпределени, като по тях има персонално разпределение. Неоснователно са възлагани 14 преписки на ГДБОП и ДАНС за магистрати - за снемане на обяснения и други действия, които не са в компетенцията на отдела, обясни Цацаров.

Той посочи още, че има 17 преписки, по които са задавани въпроси, некасаещи прокурорите. "Установено е, че са

възлагани проверки, които касаят нарушения на съдии, които проверки не се отнасят към компетенцията на Инспектората.

По 11 преписки Инспекторатът е обследвал такива нарушения. От 21 преписки са констатирани проверки по анонимни сигнали, по които не са констатирани тежки престъпления.

В каса на Малена Филипова са намерени четири преписки, които не са в отдел "Инспекторат", както и осем преписки, които са приключени и трябва да се намират в архива на Инспектората.

Проверката е приключила с препоръки, според които трябва да бъде подпомогнато създаването на нормално действащ инспекторат. През март е образувано дисциплинарно производство срещу Малена Филипова.

Отделът в един момент си е присвоил цялата територия на юридическата професия. Установено е неправомерното изискване и задържане на дела и съхраняване на материали. "Искам от ВСС Малена Филипова да бъде наказана с най-тежкото дисциплинарно наказание - освобождаване от длъжност", посочи още Цацаров.

Зам.-градският прокурор на София Роман Василев ме е подвел при искането за използване на СРС,

призна Цацаров. Именно Цацаров в качеството си на председател на Окръжния съд в Пловдив през 2010 г. разреши на Роман Василев използването на СРС-та по отношение на Тенчо Попов, тъй като зам.-градският прокурор го увери, че Тенчо Попов ще има среща във връзка с корупционната схема именно в Пловдив.

Подобна среща действително имаше, но тя се проведе в София. "Законът е заобиколен, но Роман Василев е подвел мен. Ако тръгна да правя нещо срещу него, ще излезе, че го правя, защото той ме е подвел", заяви днес Цацаров.

Проверката за използването на СРС-та от МВР се извършва от 10 прокурори. Казано им е от мен, че имат пълна свобода и че каквото и да констатират, главният прокурор ще стои зад гърба им. Не си мислете, че проверката е в ръцете на зам.-градския прокурор на София Роман Василев. Всяка сутрин и всяка вечер резултатите от проверките се докладват на мен, каза още Цацаров.

Той обясни, че в началото на другата седмица се очаква да са готови резултатите от проверката за използването на СРС от МВР. Щом стигнахме да изземем автомобил от паркинга на МВР, не сме го взели, за да го запазим от дъжда в гаража си, изтъкна той.

"Всеки съдия работи с едно искане за използване на СРС. В искането има фактическа обстановка, в която е описано какво и къде ще се случи. Съдиите нямат право по закон да изискат оперативното дело или досъдебното производство. Съдиите работят на доверие и това доверие е самото искане за използване на СРС", обясни той.

"Заобикалянето на подсъдността очевидно възможно и се прави. Проблемът е упоритото нежелание законът да бъде променен, така че да се създаде регистър на СРС действащи в страната и да се посочат в закона ясни правила за подсъдност, а не просто да се каже при съответния председател на Окръжен съд", коментира още Цацаров.

На днешното заседание председателят на Върховния административен съд

Георги Колев отрече да оказва натиск върху колегите си от Висшия съдебен съвет,

в което беше индиректно обвинен от един от съдебните кадровици. Миналия четвъртък във ВСС се разрази бурен спор по доклад, изработен от Незабравка Стоева, нейни колеги и представители на неправителствените организации за разпределението на делата в двата върховни съда. Още тогава Колев оспори методиката на проверката, както и състава на проверяващите. В резултат комисията беше разформирована и беше замразена проверка, която трябваше да се извърши в понеделник.

Във вчерашно интервю Незабравка Стоева обяви, че колегите й действат под командата на Георги Колев, но той отрече с аргумента, че в този ВСС всичко се обсъждало подробно, всичко се казва и се работи два пъти повече, отколкото в предишния.

И днес председателят на ВАС поиска нова методика за проверка на случайното разпределение на делата, разширяване на кръга на проверяваните съдилища и проверката да се прави от състав от членове на Съвета, избрани чрез жребий, а неправителствените организации да бъдат посочвани от гражданския сектор. Това е въпрос, който предстои да бъде обсъждан от ВСС.

Цацаров се е запознал със сигнал, подаден от бившия председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев,

за отказ от образуване на дело, във връзка с ЕРП-тата. Цацаpов обясни, че в сигнала се съдържат някои неща, които правят впечатление. Едното е, че сигналът е резюме на регулаторен одит, правен на електроразпределителните дружества в онзи период.

Има два момента, в сигнала се твърдят злоупотреби, включително и данни за престъпление, и основното, на което акцентира, сигналът е аутсорсването на дейностите от електроразпределителните дружества, обясни Цацаров. В проверката на прокуратурата е констатирано същото, което е посочено в сигнала.

"Същите нарушения в дружеството ЧЕЗ са констатирани и тогава. Защо е отказано образуването на дело - не знам. В доклада на тогавашния председател на ДКЕВР има много неща, които не са в компетенцията на прокуратурата, те са от компетентността на самия регулатор. Тогава аз питам, регулаторът с това ли само ще си изми ръцете, като изпрати доклада на прокуратурата? Прокуратурата сигурно носи своята отговорност, че тогава тихо и кротко е отказала и затова ние сега образуваме досъдебни производства. Но какво е предприел регулаторът, нима е стартирал процедура за отнемане на лиценза на някого, нима наложи санкции на някого? Явно си изми ръцете в компетенциите на прокуратурата? Вината е двустранна, колкото е наша отговорността, толкова е и тяхна", допълни още Цацаpов.

Във връзка с привикването на журналиста Борис Митов, който трябваше да дава обяснение за материала си "А кой ще проверява проверяващите?", Цацаров заяви, че

това не е натиск върху журналисти

и ще го докаже, като покани утре на среща Стояна Георгиева от "Mediapool", за да й обясни, че няма нищо преднамерено към медиите.

Коментари 63
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

63 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 29 минути

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 33 минути

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 1 час

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 1 час

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 час

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 1 час

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 1 час

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 1 час

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Свят Преди 2 часа

Задържан е 22-годишен заподозрян

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 2 часа

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 2 часа

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 2 часа

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин