45

Ахмед Муса Ахмед е част от международна група, разпространяваща идеите на "Даеш" ("Ислямска държава" - бел.ред.), се казва в доклад от Грац, Австрия, за който съобщава БНР.

Документът е получен в Пазарджишката окръжна прокуратура по договор за международна правна помощ.

Преди дни Окръжният съд в Пазарджик прекрати делото срещу Ахмед Муса и върна на прокуратурата обвинителния акт срещу него и групата му за проповядване на радикален ислям.

Според заключенията във въпросния австрийски документ, Ахмед е бил в пряка връзка с тамошния ръководител на джихадистката групировка, който в момента е обвиняем по аналогично дело за разпространение на радикален ислям.

Същевременно днес Пазарджишкият окръжен съд остави без уважение искането за изменение мярката за неотклонение "задържане под стража" на 11 от 14-те подсъдими, обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа и на идеите на терористичната организация "Даеш".

За период от осем месеца между 2013 и 2014 г. Ахмед Муса Ахмед е

посещавал 10 пъти основната терористична клетка в Грац, Австрия.

Той е контактувал лично с тамошния ръководител, наречен Дахмид. Двамата са поддържали връзка и с ислямисткото звено в Кьолн, Германия.

Според обвинението става дума за международна организация.

Днес адвокатите поискаха да не се дава ход на делото, тъй като искането им за замяна на постоянния арест в по-лека мярка е внесено преди връщането на делото в досъдебна фаза.

Съдът не уважи иска, тъй като срокът на разпореждането за влизане в сила на това не е изтекъл.

Близките на задържаните днес протестираха, че мярката "постоянен арест" се е превърнала в наказание, за което няма доказателства.

Припомнете си какво каза майката на Ахмед Муса Ахмед миналата година. Тя бе категорична, че синът й не проповядва радикален ислям:

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@