Още по темата

Нашата лекоатлетка Силвия Дънекова е дала положителна проба за еритропоетин, известен още като кръвен допинг. Това е първата положителна проба за забранени вещества на Олимпиадата в Рио.

Рекордьорката ни на 3000 м с препятствия е била тествана за допинг след пристигането си в Рио де Жанейро, когато пробата е била чиста. Имало е още няколко внезапни проверки, последната от които на 1 август, която вече показва наличието

на хормона, който увеличава издръжливостта.

В понеделник Международният олимпийски комитет информира състезателката, че при изследването в нейната проба „А“ от 1 август се установява наличие на „неспецифична субстанция от групата, известна още като „пептидни хормони и хормони на растежа“.

Дънекова трябваше да се състезава на 13 август. Тя пристигна в селото на спортистите в Рио с първата ни група олимпийци на 26 юли.

Пред БНТ тя заяви, че се чувства унизена

и че не е нарушила правилата. Единственото й обяснение е, че резултатите може да са такива заради хранителните добавки, които пие. 

Според информации стойностите на кръвния допинг, известен още в спорта като ЕПО,

са били доста спорни

и се е наложило А-пробата на Дънекова да бъде „въртяна” няколко пъти на свръхмодерните машини, осигурени за Олимпийските игри. Тези спорни елементи около пробата може би ще бъдат използвани в защитата на българката.

По думите й, ако това беше станало с американски атлет, нямаше да бъде обявена като положителна допинг проба. 

Повод за атаката към нея дала самата тя

с това, че преди време е написала възражение срещу методите на Световната антидопингова централа. Причината е, че й направило впечатление, че така нареченият жребий при определяне на това кой да бъде проверен и кой – не, е абсолютно формален.

Позиция публикува и министерство на спорта, което остро осъжда лекоатлетката. 

Според съобщението тя е била тествана общо три пъти - един път от българската Антидопингова организация преди Олимпиадата, втори път пристигането си в Рио де Жанейро - и двете отрицателни. Третата проба вече е положителна.

Евентуалното наказание на българката, която никога не е давала положителен допинг тест до сега, може да бъде доста сурово. Според променените правила на Световната антидопингова агенция от 2015 г.

първа положителна проба се наказва с 4 години лишаване

от състезателни права, а не както беше преди това – 2 години. 

От министерство на спорта допълват и че до 8 август на българските спортисти в Рио са направени 62 уринни и 5 кръвни теста. От международните спортни федерации и Международния олимпийски комитет са им взети още 29 проби.

За всички новини от Рио следете Gong.bg