Още по темата

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Така ракията ще може да се вари отново целогодишно. В момента това е разрешено само половин година. 

Народните представители приеха още малките казани за варене на ракия да са с вместимост до 1000 литра, вместо досегашните до 500 литра.

Решено бе контролът да се осъществява не от Агенция „Митници”, а от кметовете и общините по места. Финалното решение по темата ще бъде взето в новата пленарна сесия на депутатите през есента.

„Регистрацията, декларирането и заплащането, както и административният контрол на малките обекти за дестилиране, да премине от Агенция „Митници” към съответните общини”, предложи Менда Стоянова от ГЕРБ.

По думите й причините за това предложение са, че има 1576 малки обекта за дестилиране регистрирани към момента, които се намират в малки населени места, a Агенция „Митници“ не може да осъществява реален физически контрол на толкова много места.

 „Има един единствен начин това да се случи както във всички други видове контроли, това е контрол чрез измервателни уреди. За съжаление измервателни уреди към момента няма и този въпрос трябва да го решаваме между първо и второ четене“, добави тя.

Нейният съпартиец Методи Андреев обаче обясни, че е гласувал „против” законопроекта на Менда Стоянова, защото не видял съответствие между заявена цел, а именно - да се увеличат приходите в общините. Според него законопроектът е направен така, че не само ще намали дейността на средните и малките производители на ракия, но ще ги и ликвидира.

Отново протест в защита на домашната ракия

Протест за домашната ракия блокира Пловдив

Казанджии протестират срещу нови правила

Андреев се ангажира като народен представител, който също има лозя, да внесе между първо и второ четене законодателни промени, които изцяло и точно да отразяват съвременните европейски норми.