Вот 3 в 1: За какво гласуваме днес
Източник: netinfo
2

С лед вчерашния ден за размисъл днес е денят за избори 3 в 1. Ще гласуваме за президент, като двойките, които се надпреварват за "Дондуков" 2, са 21. Ще има и втора бюлетина за референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", като членовете на избирателната комисия трябва да питат гласоподавателите дали искат такава. В столичния район "Младост" - 23 МИР, ще има и частични избори за кмет, след като скандал със застрояване на градинка оваканти поста. Кмет ще избират и в селата Грохотно и Друмево. 

Вижте кандидатите за "Дондуков" 2 в снимки

Изборният ден започва в 07:00 часа и приключва в 20:00 часа. С право на глас са 6 834 278 души. Това са петите президентски избори в страната и третото национално допитване. 

Тест: Колко добре познаваш кандидатите за президент

За пръв път гласуването е задължително

- и при неучастие в изборите гласоподавателят се заличава, но не веднага. Какво означава на практика това - ако сега някой не гласува, не го направи и на следващите избори за президент след пет години, той ще бъде заличен от избирателните списъци.

България - обичана, с майка нацията и над всичко

Има начин това да не стане - ако се представи бележка с уважителна причина в съответната местна администрация да не се отиде до урните. ГРАО ще извършва проверка кой е гласувал и кой не. 

На тези избори има още нещо ново - прословутото квадратче "Не подкрепям никого". Последното преправяне на изборния кодекс, станало по-малко от две седмици преди изборите, депутатите решиха то да важи само за мажоритарен вот - т.е. кметски и президентски избори, а не за парламентарни. Причината - да не се влияе на 4-процентната бариера за влизане в НС. Новото квадратче ще е най-долу, с номер 24. 

Ще има ли всъщност протестен вот на изборите

Новото след промените е, и че в страните от ЕС пада таванът от 35 секции, а в останалите няма да се разкриват повече от 35. Това е борбата и за гласовете от Турция. 

Ето как се гласува машинно

Всеки един от избирателите може да провери на страницата на ЦИК дали личните му данни са използвани за подкрепата на партии за вота. Ако се установи нарушение, може да подадат жалба в Комисията за личните данни.

Всичко за кандидат-президентите 

Общо 24 кандидатпрезидентски двойки се регистрираха за изборите на 6 ноември, но в последния момент заради нередности в подписките отпаднаха три от тях. От надпреварата отпаднаха Светльо Витков, Владимир Кузов и композиторът Митко Димитров. Въпреки това броят на кандидатите е своеобразен рекорд – през 2011 г. за вота на народа се бориха 18 двойки. ЦИК изтегли поредността на кандидатите с жребий, като това стана преди отпадането на горните двойки. Затова техните номера липсват в бюлетината. 

Ще познаете ли тези шестима кандидати за президент като деца в снимки

С № 2 са Веселин Марешки, кандидат-президент и Петър Петров, кандидат-вицепрезидент, издигнати от Инициативен комитет. 
С № 3 в бюлетината избирателите са Велизар Енчев и Биляна Грънчарова от ПП „Движение за радикална промяна българската пролет".
С № 4 в бюлетината ще участват независимите кандидати Пламен Орешарски (кандидат-президент) и Данаил Папазов - бивш министър на транспорта в кабинета му. 
С №5 в бюлетината са кандидатите на ПП „Християн-социален съюз" - Жорж Ганчев (кандидат-президент) и Кольо Парамов (кандидат-вицепрезидент).
С № 6 в бюлетината ще бъдат независимите кандидати Диана Димитрова и Габриел Герасимов.
С №7 в бюлетината гласоподавателите могат да гласуват за кандидатпрезидентската двойка на Реформаторския блок Трайчо Трайков и Съби Събев. 
С № 8 в бюлетината ще бъдат вписани независимите кандидати Бисер Миланов-Петното (кандидат-президент) и Красимир Настев (кандидат-вицепрезидент).
С № 10 в бюлетината ще са Александър Томов (кандидат-президент) и Радослав Радославов (кандидат-вицепрезидент) от ПП „Българска социалдемокрация - Евролевица".
С № 11 в бюлетината ще може да се гласува за Йорданка Колева (кандидат-президент) и Веселин Христов (кандидат-вицепрезидент), издигнати от Инициативен комитет, представляван от Иван Иванов Стамболиев.
С № 12 в бюлетината ще участва кандидатпрезидентската двойка на КП „ПП Движение 21 - ПП НДСВ" Татяна Дончева (кандидат-президент) и Минчо Спасов (кандидат-вицепрезидент).

Татяна Дончева в снимки

С № 13 в бюлетината ще бъдат Румен Радев (кандидат-президент) и Илияна Йотова (кандидат-вицепрезидент), издигнати от Инициативен комитет, представляван от Стефан Ламбов Данаилов, подкрепяни от БСП.
С № 14 в бюлетината ще бъдат кандидатите на ПП „Българска демократична общност" Господин Тончев(кандидат-президент) и Андрей Андреев (кандидат-вицепрезидент) в листата.
С № 15 в бюлетината ще бъдат вписани кандидатите на КП „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ" Ивайло Калфин (кандидат-президент) и Любомир Халачев (кандидат-вицепрезидент).

Ивайло Калфин като министър и след това СНИМКИ

С № 16 в бюлетината ще бъдат независимите кандидати Камен Попов (кандидат-президент) и Георги Неделчев (кандидат-вицепрезидент).
С № 17 в бюлетината ще бъдат включени кандидатите на ПП ГЕРБ Цецка Цачева (кандидат-президент) и Пламен Манушев (кандидат-вицепрезидент).

Цецка Цачева - официално и неофициално 

С № 18 в бюлетината ще бъдат записани Румен Гълъбинов (кандидат-президент) и Веска Волева (кандидат-вицепрезидент), издигнати от Инициативен комитет, представляван от Ивайло Пламенов Велинов.
№ 19 жребият отреди за кандидатпрезидентската двойка на КП „Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" Красимир Каракачанов (кандидат-президент) и Явор Нотев (кандидат-вицепрезидент).
С № 20 ще бъде вписана кандидатпрезидентската двойка на ПП „Балканска демократична лига" Кемал Рамадан (кандидат-президент) и Момчил Добрев (кандидат-вицепрезидент).
Под № 21 ще бъдат независимите кандидати Пламен Пасков (кандидат-президент) и Светозар Съев (кандидат-вицепрезидент).
Под № 22 ще са кандидатите на ПП „Българско национално обединение" Димитър Маринов - Митьо Пищова (кандидат-президент) и Радослав Петров - Радо Шишарката (кандидат-вицепрезидент).

Митьо Пищова в снимки

С № 23 в бюлетината ще са независимите кандидати Николай Банев (кандидат-президент) и Сали Ибрям (кандидат-вицепрезидент). Номер 24 е "Не подкрепям никого". 

Какво ще ни питат на референдума 

Националният референдум, иницииран от шоумена Слави Трифонов и инициативен комитет, беше порязан от Конституционния съд и на 6 ноември народът ще отговаря с „Да” или „Не” на три въпроса, а не на шест:
"Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"
"Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"

Митингът-концерт на Слави Трифонов в снимки

"Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?". 

Дори и да отговорим само на един от трите въпроса, бюлетината ще е валидна. 

За да бъде валиден референдумът, той трябва да отговаря на две условия - в него да участват поне същия брой гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори, т.е. 4 345 450 от включените в избирателните списъци. И още - положителен отговор да са дали 50%+1 от тях.

Изборите в "Младост"

Докато цяла България гласува за президент и на референдум, в столичния квартал Младост ще избират и кмет. Тук сблъсъкът между управляващи и опозиция е също толкова оспорван, колкото и в надпреварата за държавен глава. 

"Младост" с нов временен кмет след историята със скандалната градинка
Кметицата на "Младост" подаде оставка

Кметът на район „Младост” Цвета Авджиева подаде оставка в средата на август, след като ГЕРБ и градоначалникът на София Йорданка Фандъкова свалиха доверието си от нея.

Причината е разрешение за строеж в пространството между блокове с номера 19, 20 и 21 в квартал „Младост 1“. То предизвика протести и опасения сред жителите на квартала, свързани и с подготвяни промени в Общия устройствен план на София.

Изненадващи размествания преди първи тур

"Галъп": Интригата за изборите се заплита

Анкета: Над 50% искат мъж за президент, Цачева води

Медиана: Цачева с 25%, Радев с 18%. Балотаж на хоризонта

Близо 90 хиляди граждани на столичния квартал ще направят своя избор и за кмет измежду 13 кандидати. От ГЕРБ издигнаха икономиста Мария Илиева, а от БСП ген. Стефан Стефанов. Повтаряйки в умален мащаб сблъсъка между дама и генерал от националния вот за президент. Лидерът на протестиращите срещу застрояването на „Младост” Десислава Иванчева също се включи в надпреварата. Кандидатът на „АБВ-Гергьовден“ е Васка Горанова, реформаторите са представени от Людмила Божилова-Николова, а коалиция „Обединени патриоти-НФСБ, Атака и ВМРО“ издигна Мария Цветкова. Дори „Глас народен“ и „Движение 21“ на Татяна Дончева участват в надпреварата за кметския стол в „Младост“, съответно с музикант от „Хиподил“ Венцислав Мицов и Магдалина Ръжева.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Протест в защита на канабиса в центъра на София (СНИМКИ)</p>

"Да гледаме от германците": Протест в защита на канабиса в центъра на София

България Преди 11 минути

Част от протестиращите призоват страната ни да почерпи опит от Германия

<p>Порои превърнаха улици в Турция в реки (ВИДЕО)</p>

Порои превърнаха улици в Турция в реки

Свят Преди 24 минути

Десетки съобщиха, че фасадите на къщите им са пострадали

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 1 час

В понеделник се очаква да бъде издадено и разрешението за ползване

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 2 часа

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 2 часа

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 2 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 2 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 3 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 3 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 4 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 5 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 5 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 5 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 5 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 5 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца