Още по темата

Върховният касационен съд& постанови, че допуска вписване в регистъра на политическите партии на ДОСТ - партията на Лютви Местан. Решението на съда е публикувано на интернет страницата му.

ВКС отмени решението на СГС с мотива за "необоснованост на изводите на първоинстанционния съд за създаване на партия на етническа основа с цели, различни от официално декларираните, които водят до етноцентризъм и възможно нарушаване на основополагащи конституционни принципи".

В мотивите на ВКС се посочва още, че "не споделя съображенията на СГС, въз основа на които е отказана регистрацията на ПП ДОСТ – възможни бъдещи действия на етническа или верска основа".

Представените по делото програмни документи и устав на ПП ДОСТ не дават основание да се приеме, че партията е образувана в ограничените рамки на етническа или верска група, затворена за хора, ценности и идеи извън нея, категорични са върховните съдии.

Джебел: ДПС с агитка, Местан с турския посланик

Местан: Обявяват ни за протурска партия, защото ги е страх

Местан учреди партията ДОСТ

Решението на ВКС преди да бъде добра новина за ДОСТ е добра новина за България,

заяви Лютви Местан разпространена позиция по повод решението на ВКС. Това Решение на ВКС е знак, че България е правова държава, която безусловно гарантира конституционното право на свободно политическо сдружаване на своите граждани, пише Местан.

"Учредяването на ДОСТ е нов, силен демократичен ресурс за развитието на България като откровена и последователна евро-атлантическа държава. Това е приоритет на приоритетите на ДОСТ, защото включва всички ценности на цивилизованата политика, сред които, на първо място, реалното равноправие без етническа и верска дискриминация", посочва още той и отбелязва, че "този процес следва да се реализира в рамките на конституционния принцип за единство на българската гражданска нация, което превръща ДОСТ в една истинска национална либерална партия".

За ефективно противодействие на ескалацията на терора, освен укрепването на системите за национална сигурност, е от особено важно значение ресурсът на партии с профила на ДОСТ, защото залагаме преди всичко на толерантността и интеграцията вместо езика на омразата и разделението, пише още Лютви Местан.

Решението на съда за регистрация на ДОСТ ще доведе до пълна мобилизация на патриотичните сили,

смята председателят на Парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Пред журналисти той коментира, че решението на съда е в ущърб на обществото. "Обзаведохме се с още една протурска партия", каза той.

Колегата му от ПФ Красимир Каракачанов заяви, че решенията на съда трябва да се уважават, но всички нормални политически партии в страната трябва да изолират ДОСТ от политическия живот. В България няма място за партии, които са създадени от чужди държави, защото обслужват чужди интереси, каза той. Според него ДОСТ е създадена от турската държава.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че решението на съда за регистрацията на ДОСТ показва, че влиянието на държавата Турция в България минава по различни канали - политически, съдебни, бизнес и др. В сегашната ситуация това е опасно, защото Турция е далеч от демокрацията, допълни Сидеров.