Още по темата

Росен Плевнелиев издаде указ за освобождаването на командващия на Военновъздушните сили ген. Румен Радев. Предложението за това дойде от Министерския съвет. 

Миналата седмица ген. Радев подаде оставка, а веднага след това от БСП съобщиха, че той е една от възможните кандидатури за президент на левицата. Около неговата кандидатура се обединиха БСП и АБВ днес. 

Именно указа на президента чакаше Радев, за да говори - от подаването на оставката той не е коментирал надпреварата за "Дондуков" 2. 

Въпреки упреците на Татяна Дончева, която нарече разговорите за обща лява кандидатура на БСП „голяма клоунада“, диалогът в ляво всъщност дава резултати.

По-рано лидерът на "Движение 21" заяви, че БСП е „групата, която ръководи да си наредят нещата и ще намъкнат някакви други формации и персони с една странна роля, която даже не е и поддържаща“.

В същото време обаче действията на АБВ показаха, че те не са на същото мнение, след като днес стана ясно, че БСП и АБВ се обединяват около кандидатурата за президент на ген. Румен Радев.

На съвместна пресконференция двете партии си стиснаха ръцете и коментираха номинацията му:

„Това не приключва въпроса. Ще проведем Национален съвет, на който ще бъдат подложени на обсъждане и гласуване всичките кандидатури. Окончателното решение в БСП ще бъде на Националния съвет на партията, където ще се направи гласуване и ще имаме решение“, коментира председателят на БСП Корнелия Нинова.

Останалите номинации са тези на Илияна Йотова, Янаки Стоилов, проф. Румен Гечев, Михаил Миков, Мая Манолова, както и Таско Ерменков и Марио Трайков, чиито имена бяха споменати едва вчера.

Във връзка с избора на АБВ да подкрепят кандидатурата на генерал Радев, председателят на формацията Георги Първанов заяви, че „от АБВ снехме от обсъждане нашите две кандидатури - моята и на Ивайло Калфин, защото сме убедени, че кандидатурата на ген. Радев е силна кандидатура, която има всички шансове да спечели президентските избори“.

От своя страна АБВ и БСП също коментираха изказванията на Татяна Дончева, като се обединиха около становището, че „влизаме в кампания, в която ще има подобни тежки и груби подмятания“. Коментарът е на Първанов.

Според Корнелия Нинова пък „грозната българска политика няма да се промени”.