Още по темата

БСП внесе искане за извънредно заседание на парламента във връзка с важни теми, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова.

Точките, които от БСП искат спешно да бъдат разгледани са три: отмяна на решението за забраната за „Белене”, отмяна на санкциите срещу Русия и отмяна на забранителния списък за пътуване на руски граждани.

Във връзка с темата за енергийните проекти, Нинова обвини Борисов, който по думите й е направил „голям политически гаф и беше разобличен от руска страна за това“:

В прессъобщение от БСП, Нинова заявява още, че „след разговора с президента Путин, Борисов много възторжено обяви, че започва работа по възстановяването на всички енергийни проекти в България“.

Вчера самият Борисов сподели на страницата си във "Фейсбук" за разговора с руския президент:

"След вчерашния ми разговор с руския президент Владимир Путин съм голям оптимист относно развитието на енергийните ни проекти. Първо получих становището на ЕК, след това и чух изразената позиция от президента на Русия, сега задачата ни е да търсим инвеститори за Европейския газов хъб "Балкан", както и за довършването на проекта за АЕЦ "Белене". Путин е готов и да изпрати свои енергийни експерти, които да помогнат България да се измъкне от настоящата сложна ситуация", коментира Борисов.

Според Нинова обаче, от руският енергиен министър дошла новината, че „Русия не е получавала официални предложения от България за възобновяване на „Южен поток”.

Именно по тази причина разговорите по темата не търпели отлагане, което налагало свикване на извънредно заседание на парламента.

Според Нинова въпросните теми не могат да чакат края на отпуска на депутатите, които са във ваканция до 31-ви август.

Свикването на извънредното заседание обаче е под въпрос, тъй като председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че няма законно внесено такова искане:

 „Заседание на Народното събрание, когато то е във ваканция, се свиква от Председателя на парламента при реализиране на някоя от следните хипотези: по негова инициатива - каквато към момента няма; или по искане на една пета от народните представители”, категорична е Цачева.

Междувременно преди началото на заседанието на правителството днес премиерът Бойко Борисов предложи да бъде обсъдена оставката на ген. Румен Радев, който е сред номинациите за президент на БСП:

„Нека докато са тук медиите да минем точка 11 първо, защото чух упреци. А ние да правим извънредно заседание на МС за такава точка не виждам абсолютно никакъв смисъл”, коментира Борисов по темата:

„Направи Ненчев всичко възможно още днес, щом мине, вече е минало - да отиде при президента – да стане максимално бързо“, обърна се премиерът към военния министър.

Именно президентът трябва да разпише исканата оставка според регламента.