Още по темата

Министърът на отбраната Николай Ненчев влезе в задочен спор с премиера Бойко Борисов по въпроса за демилитаризирането на Черноморския регион, предаде агенция БГНЕС.

„България няма нужда от демилитаризиране на Черноморския регион, тя няма какво да демилитаризира“, заяви министърът пред журналисти след изслушването си в парламентарната Комисия по отбрана за срещата на НАТО във Варшава.

На самото изслушването министър Николай Ненчев представи в отговор на въпрос конкретни цифри, с които личи

превъзходството на руското военно присъствие в региона в сравнение с присъствието на НАТО.

Русия има около 245 бойни спомагателни кораба, 6 подводници със седма в готовност. България няма подводници. Турция има около 140 бойни спомагателни кораба. Русия има около 30 000 военнослужещи в района на Крим, приблизително толкова на западната граница на Русия“, посочи той.

В отговор на друг въпрос от народен представител дали подкрепя предложението на левицата за демилитаризиране на региона министър Ненчев не отговори.

Впоследствие пред журналистите той поясни, че „идеята за демилитаризиране на Черноморския регион не зависи само и единствено от българското Народно събрание.

Ако ще има такава инициатива, тя ще трябва да бъде съгласувана с всички страни от Черноморския регион, тоест

България няма кой знае какво да демилитаризира в Черноморския регион,

както сами разбрахте.

Добре би било този въпрос да бъде зададен към Русия, Турция, страните с изключително голям потенциал в акватория на Черно море и тогава ние да вземем нашето решение. Иначе ми изглежда твърде несериозно“, категоричен беше министърът на отбраната.

Той сподели също, че не се притеснява от кадровите промени в правителството, за които по-рано днес спомена премиера.

По-рано днес БСП внесе в парламента проекторешение, с което възлага на правителството да предприеме необходимите действия да обяви Черно море за демилитаризирана зона.

Инициативата на партията съвпада с вижданията на премиера Бойко Борисов, който настоя за същото преди дни. (Припомнете си какво каза премиера по темата във видеото горе).

Повод за коментара около Черно море стана срещата във Варшава на държавите, които членуват в НАТО. Във Варшава стана ясно, че до края на годината ще се разбере дали Пакта ще засили военните си действия в черноморския регион.