Още по темата

Министерството на енергетиката на Русия не е получавало официално предложение от България за създаването на работна група във връзка със съвместните руско-български енергийни проекти.

„Официални предложения от българската страна за работни групи не са постъпвали в министерството на енергетиката“,

се казва в съобщение на ведомството, цитирано от РИА „Новости“.

По-рано българският министър-председател Бойко Борисов изрази надежда, че съвместната работа на експертите от двете страни ще позволи в най-кратки срокове да се върнем към осъществяването на проектите за АЕЦ „Белене“ и газопровода „Южен поток“.

Той заяви това пред журналисти на 6 август във Варна, уточнявайки, че ще бъдат създадени работни групи по тези въпроси (припомнете си какво още каза премиера във видеото горе).

Предния ден (5 август) премиерът Борисов проведе телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин, в който двамата обсъдиха съвместни проекти в областта на енергетиката.

По време на разговора е било договорено да се активизира сътрудничеството в рамките на Руско-българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Разговорът на Борисов с Путин се състоя само ден, след като българският премиер получи писмо от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в което се изразява подкрепа за концепцията за газов хъб „Балкан”.