Кой ще подкрепи Захариева и кой - не
Източник: Боби Тошев/БГНЕС
24

А ко не се чувствам подготвена, не бих приела този пост, да, чувствам се подготвена. Така отговори кандидатът за министър на правосъдието Екатерина Захариева на журналистически въпрос в кулоарите на Народното събрание.

Тя се срещна последователно с депутатите на партиите и коалициите от управляващото мнозинство - ГЕРБ, Патриотичен фронт, АБВ и Реформаторски блок.

Надявам се утре в залата да получа тяхното одобрение, обобщи впечатленията си от разговорите Захариева.

Тя е изложила пред народните представители най-спешните неща, които, според нея, трябва да се направят в съдебната реформа и в същото време е чула тяхното мнение - "за да се знае от каква посока тръгваме".

Кандидатът за правосъден министър смята, че най-важните стъпки са промените в Закона за съдебната власт, подготвени от предишния екип на министерството, върху чийто проект следва да се стъпи, тъй като има добри идеи, които обаче трябва да се съобразят с промените в конституцията.

Екатерина Захариева обяви, че е за явно гласуване във ВСС, а протеста на магистратите коментира - "всеки трябва да има право на протест".

За отношението й към строежи в Червенка, до Черноморец, за които я е питал лидерът на НФСБ Валери Симеонов днес и които, по думите му, са собственост на президента Плевнелиев, тя отговори: Аз съм част от неговия екип / на президента/, дори в момента и имам страхотни отношения с него. Имаше неща, които няма как един министър на правосъдието да се ангажира да каже дали нещо е законно или е престъпление при положение, че има органи.

Екатерина Захариева е получила подкрепата на ГЕРБ за утрешното гласуване в пленарната зала за попълване състава на правителството, съобщи в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.
 

Парламентарната група на Реформаторския блок не е взела решение дали ще подкрепи Екатерина Захариева за нов министър на правосъдието. Това каза съпредседателят на групата Найден Зеленогорски след срещата със Захариева.

Зеленогорски обясни, че решенията в групата се вземат с мнозинство две трети, но на днешното заседание такова съгласие не е било постигнато. "В такава ситуация по правилник всеки гласува по съвет и съгласно личното си убеждение", заяви той. По думите му има депутати от блока, които още не са взели окончателно решение.

Попитан за решението на Радан Кънев да не подпише актуализираното коалиционно споразумение, Зеленогорски каза: "Аз не виждам защо не искаш да подпишеш това до 3-4 месеца да има антикорупционен закон или до 5, 6, 7 месеца да има значителен напредък по отношение на Закона за съдебната власт. Не знам как това може да се обясни на хората и на обществото."

По отношение на срещата със Захариева Зеленогорски посочи, че участниците в нея са подчертали, че очакват в следващите шест месеца да има значителен напредък в съдебната реформа и че за тях най-важни са Законът за съдебната власт и антикорупционният закон. "Истината е, че ако вчера не бяха минали промените в Конституцията, нямаше да има никаква съдебна реформа в идните няколко години", допълни депутатът.

Според Зеленогорски Екатерина Захариева ще бъде избрана за министър утре. Аз лично я поздравих за изключителната смелост, която проявява, каза той. В тежки кризи жените обикновено поемат нещата в свои ръце, отбеляза Найден Зеленогорски.

Впоследствие стана ясно, че Патриотичният фронт няма да гласува единодушно кандидатурата на Екатерина Захариева за министър на правосъдието.

Засега в групата деветима депутати я харесвали за мястото, седем - ще бъдат "въздържал се" при утрешния вот в пленарната зала.

В крайна сметка Патриотите ще гласуват по съвест - стана ясно от думите на Валери Симеонов /НФСБ/ и Красимир Каракачанов /ВМРО/ след среща с претендентката в Народното събрание.

Симеонов останал недоволен от отговорите на Захариева за строежи в Червенка, до Черноморец, които, по думите му, са собственост на президента Плевнелиев, от отношението й към протестиращите магистрати. Питали и за някои моменти от биографията й.

Каракачанов, от друга страна, бил доволен от чутото, най-вече по отношение на вижданията на Захариева за необходимите реформи в съдебната система, които трябва да продължат, както и от отношението й към темата за приобщаването на етническите българи от историческите български общности в Македония, Украйна, Молдова с една по-динамична и качествена работа за даване на българско гражданство.

АБВ на свой ред заяви, ще подкрепи кандидатурата.

Одобряваме подхода, който тя ни представи, той е много консенсусен, обеща всеки път, когато предлага някакви промени в закони като съдебна власт, например, първо да представи проекта за обсъждане от групите, а след това и готовия вариант - т.е. обръща подхода и няма да има готови текстове, по които тепърва да се събира консенсус, обясни зам.-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова.

Съвпадение, макар и не напълно, в позициите имало и по идеята на АБВ за Съвет за съдебна реформа. Спорът бил дали да е към министъра на правосъдието или към Народното събрание. Захариева е обещала в него да влизат и лица от академичните среди като гаранция за обективност на решенията. Тя е заявила също, че ще стъпи върху гласуваните вчера промени в конституцията.
Кандидатът за правосъден министър била и за бързо въвеждане на електронното правосъдие, за което АБВ настоява от февруари.

Номинацията на Екатерина Захариева за министър на правосъдието е ясен знак за продължаване на реформата в българското правосъдие чрез диалог и национално отговорен подход, пък каза в Смолян президентът Росен Плевнелиев.

Според него само чрез институционално сътрудничество, диалог и съвместни усилия може да се гарантира продължаването на съдебната реформа.

Нека правителството и коалиционните партньори осмислят следващата година през двете ключови думи - стабилност и реформи, заяви Росен Плевнелиев. Няма друга алтернатива, 2016 г. трябва да бъде годината на реформата на реформите, а именно реформата в българското правосъдие, смята президентът.

Държавният глава изрази увереност, че с качествата, които Екатерина Захариева притежава и ако тя получи подкрепата на българския парламент, реформата в българското правосъдие ще продължи на висока скорост. Днес българският народ е жаден за справедливост, българските граждани очакват справедливост, ефективно правораздаване, посочи Росен Плевнелиев.

Вчера премиерът Бойко Борисов представи в Министерския съвет Екатерина Захариева като кандидат за нов министър на правосъдието.

"Кандидатурата е съгласувана първо между лидерите на ГЕРБ и на Реформаторския блок, след това е одобрена и от двете подкрепящи партии", съобщи още премиерът.

ДПС пък категорично заяви, че няма да подкрепи кандидатурата ѝ, докато подалия оставка правосъден министър Христо Иванов изказа пълната си подкрепа за Захариева.

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 25 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 49 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 10 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 11 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса