Още по темата

Бившия социален министър и зам.-председател на АБВ Ивайло Калфин коментира предстоящите президентски избори в страната в студиото на „Здравей, България“ по NOVA. Все още няма обявени кандидати и по този повод той заяви:

Бавим се с кандидата не по наша вина.

Тезата ни е такава, че имаме един силен фаворит в лицето на ГЕРБ и ако искаме да постигнем друг резултат, трябва много широко обединение. Отидохме с това предложение при БСП и там ни казаха: „чакайте да питаме партията дали иска да си говорим с вас“. Чакахме един месец, питаха партията. Мина един месец, видяхме се, сега казаха чакайте да минат номинациите.

Този процес стои много странно. От номинациите ще излязат номинации партийни. А

нашата партия няма да подкрепи партиен кандидат за президент от БСП”.

Той подчерта, че съпартийците му имали идеи за „по-широко скроени кандидати”. „Ако БСП наистина издигнат партийна кандидатура, това ще покаже, че нищо не се е променило в техните редици, както твърдят”, коментира още Калфин. Той категорично отрече да се обсъжда неговата номинация и тази на Георги Първанов за място на „Дондуков” 2.

Калфин си припомни и съпартиеца си от БСП Стефан Данаилов, с когото се явиха като кандидат-президентска двойка на изборие преди пет години. „Работейки със Сефан Данаилов и с голямо уважение към него, мисля че

ако БСП го издигне за кандидат за президент, ще видим този подем, който тръгна преди пет години сега да бъде довършен. Нека да го направят“,

призова той.

Ивайло Калфин коментира и ситуацията в Турция след метежа. Според него сега целта на Ердоган е да налага репресия, за да всява страх. „Ако президентът се закрепи на власт, ще води доста по-твърда политика”, смята Калфин.

Целия разговор с Ивайло Калфин гледайте във видеото: