125

К ак изглежда бюлетината за евровота и какво да направи избирателят в изборната секция, обяснява пред Нова ТВ говорителят на ЦИК Цветозар Томов. 

„Бюлетината за предстоящите избори на 25 май съдържа няколко елемента. 

От дясната ѝ страна има номер, който трябва да съвпада с номера отдолу. Бюлетините са в кочан и тя не бива да бъде откъсната преди гласуването. Избирателят има право да сравни двата номера, след което бюлетината се откъсва“, разяснява той. 

„На гърба на бюлетината има черна линия, която покрива квадратчетата, за да не може да прозира какво е попълнил гласоподавателя при предаването ѝ. 

Освен това има и две квадратчета за печати. Първият печат се слага преди да гласуваме, а вторият – след като сме гласували. Трябва да откажете да гласувате с неподпечатана бюлетина“, предупреждава Томов.  
 
При гласуване в тъмната стаичка може да се използват два знака – хикс и чавка.

При отбелязването на знака не трябва да се излиза от квадратчето. 

Ако гласуващият е излязъл от квадратчето толкова много, че не става ясно кое от две съседни квадратчета е избрал, бюлетината ще бъде обявена за недействителна. 

За да поправи грешката си, избирателят има право да получи втора бюлетина – но само веднъж. 

На самата бюлетина от лявата страна се избира партия, коалиция и независими кандидати, а в дясната страна се отбелязва преференция. 

Гласуващият трябва задължително да избере от предложенията в лявата страна – т.е. да посочи партия, коалиция или независим кандидат. 

Избирането на преференция не е задължително.  С възможността за преференция обаче гласуващият

може да пренареди предложенията в дадената листа, като постави най-предпочитан кандидат на по-високо място в нея.

Номерът от самата бюлетина се откъсва и се пуска в непрозрачна кутия. Удря се втори печат и едва след това бюлетината се пуска в урната, обясни още говорителят на ЦИК. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@