63

Д епутатът от Коалиция за България Георги Кадиев напуска парламента. Това обяви самият той пред журналисти в Народното събрание.

"Оставката ми е опит да се даде някакъв сигнал на ръководството какво трябва да направи то",

коментира социалистът.

По думите на Кадиев проблемът на БСП не е в Изпълнителното бюро, а в председателя Сергей Станишев и хората около него.

"Кое налагаше на БСП за три дни да сдаде всичко, да обяви, че правителството за нищо не става и да отиде на избори в края на юли", коментира Кадиев, цитиран от БНР.

По думите му избори в края на юли биха били "най-бързият път към ада"

както за България, така и за БСП. Тъй като няма да има време да се направят листи.

Кадиев посочи, че освен да подаде оставката си като народен представител, е дошъл в парламента, за да не допусне да бъде гласуван новият състав на Сметната палата.

След като депутатите избраха членовете на Сметната палата за 7-годишен мандат, Кадиев написа мотивите си за оставка в социалната мрежа "Фейсбук". Ето пълният текст на коментара на социалиста:

"Да уточня решението си поради късния час снощи: напускам НС на БСП и парламента като знак към БСП за нуждата от промяна. Не разбирам защо за личната съдба на 5 човека от ръководството и желанието им да си направят лично листите и после лична парламентарна група трябва да страдат хиляди членове на тази партия?

Затова ли търпяхме да ни викат "червени боклуци", да ни плюят цяла година?

Кое налага оставка на секундата и избори през юли, освен безсмисления необясним инат на ръководството на БСП? БСП обеща "да върне България на хората". Вместо това я върна на ГЕРБ. На тепсия! Защо? Че правителството не може да издържи? То не е казало такова нещо. Че парламентът не може да издържи? Той работи така цяла година. За икономиката е добре? Абсурд. Хората искат избори насред лято? Абсурд. За БСП е добре? Абсурд.

Тези юлски избори са най-бързия път към ада и за държавата, и за БСП. И всички сме виновни, че го позволяваме.

Въпросът е какво правим, за да върви България в правилната посока. Трябва силно ляво, силно дясно, некорумпирани политици и никакви корпоративни обвързаности.

България е над всяка партия и над всяка личност".

Междувременно стана ясно, че министър-председателят Пламен Орешарски и енергийният министър Драгомир Стойнев ще бъдат изслушани в Народното събрание по въпроси, свързани с проекта "Южен поток". Изслушването на премиера по темата ще бъде точка първа в програмата за петък. 

Оставката на Кадиев като депутат не е прецедент в работата на 42-о Народно събрание. Скоро след като настоящият парламент започна мандата си, промените в него станаха факт. През юли 2013 г. законодателната институция напуснаха няколко народни представители.

Депутатът от ДПС Емил Иванов, който зае поста на областен управител на София, бе наследен от уличения като „шеф на частно енерго“ в ромската махала в Самоков Александър Методиев, по-известен с прякора си Бат' Сали.

Седмица по-късно оставките си като депутати депозираха Искра Фидосова и Лидия Маринова от ГЕРБ, както и Георги Борисов от "Коалиция за България". По лични причини през октомври миналата година оставка подаде и народният представител от ГЕРБ Йоана Кирова, снаха на бизнесмена Киро Киров.

Месец по-късно изненадващо Народното събрание напусна и зам.-председателят на парламента и депутат от ДПС Христо Бисеров. Тогава прокуратурата образува досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Бисеров.  

През февруари депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на финансите Владислав Горанов напусна парламента с мотива, че не може "да се развива пълноценно" в неработеща институция. Оставката на Горанов бе последвана от тази на съпартиеца му в ГЕРБ Доброслав Димитров.

В навечерието на евроизборите своята оставка като депутат подаде и Петър Курумбашев от "Коалиция за България".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@