107

Н ай-важното в този момент е да гарантираме здравето и живота на летателния състав, да не прекъснем носенето на дежурство и охраната на нашето въздушно пространство. За мен най-важното е, че има ясен ангажимент за осигуряване на необходимите средства за това, заяви на извънреден брифинг началникът на ВВС генерал-майор Румен Радев.

Днес Радев първо подаде оставка, а след среща с премиера Бойко Борисов, я оттегли. Министър-председателят е поел ангажимент при съставянето и приемането на новия бюджет средствата за военната авиация да бъдат увеличени с 80 млн. лв., за да се отговори на най-належащите нужди и потребности.

Генералът Радев обясни, че е подал оставка с два мотива – „изключително тревожното състояние на авиацията, липсата на ясна, стабилна програма за нейното развитие; и предлаганите промени в Закона за Въоръжените сили, касаещи съвместната защита на въздушното пространство и най-вече, че аз не мога да въздействам на процесите“.

Той призна, че

не е било лесно премиерът да го убеди да си оттегли рапорта за напускане на поста.

„Той ме извика спешно при него. Доложих категорично, ясно и откровено. Доложих относно сигурността на полетите и съхраняване на нашия летателен състав”, обясни Радев.

По думите му премиерът изразил своята съпричастност и подкрепа.

„Подкрепата няма да е малка. Разчитам, че бързо ще преминем към първи етап на стабилизиране на българската авиация“, каза генералът.

Доложих на премиера много ясно какво е състоянието на бойната авиация, която охранява въздушното пространство –

сами удължихме ресурса на „МиГ – 21“ и „МиГ – 29“,

за да може да имаме бойна авиация до юни следващата година.

Ген. Радев увери, че няма личен конфликт с министъра на отбраната Нколай Ненчев и подчерта, че министерството полага усилия за решаване на въпросите свързани с летателната годност на изтребителите.

Според него обаче не бива да се допуска чужди сили да са водещи при охраната на въздушното ни пространство. Генерал Радев предлага да има закова промяна, която да гарантира, че българските военновъздушни сили ще охраняват въздушното ни пространство.

По отношение на ремонта на български самолети в Полша, генералът поясни, че утре ще се върне нашата делегация от Полша и ще стане ясно какви ще бъдат параметрите на сътрудничеството с Полша. „В момента ВВС и конкретно бойната авиация се крепи на усилията на личния състав с тези останали минимални ресурси. Проблем е и непрекъснато намаляващият бюджет за отбрана. Или има авиация със стандарти, или я няма”, заяви ген. Радев.

По-рано днес Атанас Мерджанов от БСП да коментира, че оставката на генерал Радев „не ни изненадва с оглед на случващото се с Военновъздушните сили. Очевидно е, че не можем да очакваме смислени, отговорни действия на съответните родове войски. Генерал Радев беше един изключително подготвен, опитен командир, който се отнасяше с много грижа за своите подчинени и за техниката“.

Валентин Радев от ГЕРБ похвали професионалните качества на генерала, като каза, че „много скоротечно се развиват някои от действията. Аз лично съм изненадан от това, че такъв способен офицер като генерал Радев си подава оставката. Той е един от най-способните, така бих казал, и много добре си защитава интересите на Военновъздушните сили като командир. Така че аз лично бих го посъветвал да не го прави, защото ни е необходим.

Помолен да коментира оставката на ген. Радев заради непоследователна политика в областта на военновъздушните сили, съпредседателят на „Реформаторския блок“ Радан Кънев отговори: „Никаква непоследователна политика не виждам, напротив, политиката на министър Ненчев е изцяло последователна. Тя е насочена към две неща – независимост на българската отбрана и съвместимост със службите на НАТО. Знаете, че българската авиация вече повече от десетилетие, откакто сме членове на НАТО, не е съвместима с партньорите ни, т.е безполезна за отбраната на страната. На второ място увеличаване на отбранителните способности на държавата е изключително важно в настоящия момент.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@