Още по темата

„Към момента нямаме основание да променяме общата си политика по отношение на Турция", заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова по повод обстановката там и ултиматумите към Европа от страна на турското правителство.

"Има поредица от рискове, които ние анализираме, в момента определяме и решаваме как бихме им отговорили. Поддържаме контакт с нашите партньори в Брюксел и в Анкара, в момента следим ситуацията", каза още Бъчварова.

През последните седмици турският президент нееднократно предупреди Европа, че ще скъса споразумението за бежанците, ако до октомври Брюксел не вземе решение за отпадане на визите за турските граждани.

Бъчварова коментира, че въпросният ултиматум, който Ердоган постави на Брюксел може да се определи като политически твърдения, които „ приемаме като условност, част от един диалог, който е свързан с много други аргументи“.

Запитана как страната ни ще гласува относно отпадането на визите за турските граждани за ЕС, Румяна Бъчварова посочи, че това е решение, което трябва да бъде взето по съответния ред:

„Ние, когато сме заявявали предварителната си позиция сме подкрепяли отпадането на визите за Турция”, допълни тя.

Тя коментира и идеята на БСП кандидатът за президент да е общ кандидат на левите партии:

"Тогава, когато се издига кандидатура за държавен глава, той не може да бъде силна фигура и кандидат, когато е резултат от компромиса между няколко партии. Това се отнася и за компромиса, който левите партии се опитват да постигнат, за да си решат вътрешнопартийни проблеми и отношения. Това се отнася и евентуално за дясното пространство или някъде другаде, където също се търси компромис”, добави още тя.