Още по темата

Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП взе решение за отлагане на заседанието за издигане на кандидат за президент.

Причината е, че двама от номинираните от общинските партийни организации и изявили желание да участват в гласуването, към момента не отговарят на изискванията на закона.

Ръководството на партията смята, че на всички номинирани трябва да се осигури равнопоставеност в състезанието и никой да не бъде изключван от него. Дава се възможност на двамата кандидати да отстранят пречките за явяването им, съобщиха от „Позитано” 20.

Двамата кандидати са Мая Манолова и генерал Румен Радев.

На основание чл. 158 от Изборния кодекс и чл. 14 от Закона за омбудсмана, Манолова не може да бъде посочвана и регистрирана за кандидат-президент от името на партия или коалиция, докато заема поста на публичен посрденик. Той е надпартиен и деполитизиран. Съгласно изискванията на закона, за да бъде номинирана от БСП, тя трябва да напусне досегашния поста омбудсман.

Генерал Румен Радев на същото основание на закона, може да бъде посочван и регистриран от политическа партия, едва след напускане на досегашния си пост. При него процедурата е в ход, като се чака указ на президента.

Междувременно политическият проект на Татяна Дончева се оттегли от разговорите за общ ляв кандидат за президент. Това се посочва в изявление на „Движение 21“, което тя ръководи:

„Действията на ръководството на БСП от началото на разговорите до момента създават впечатление, че БСП е раздирана от колебания и вътрешни противоречия и не е готова за преговори“, се посочва още в прессъобщението.

От щаба на Дончева твърдят още, че "за БСП победата в президентските избори е по-малко необходима, отколкото създаването на впечатление за подем на партията им“.

От БСП пък определиха хода на „Движение 21“ като сигурен знак, че самата Дончева ще се впусне в битката за Дондуков 2:

„Само за няколко седмици БСП от потенциален партньор очевидно се превърна в опонент”, заяви по темата Йотова.

Междувременно от БСП излъчиха още две доминации в надпреварата за президентския пост.

Това са Таско Ерменков и Марио Трайков.

С тях броят на евентуалните кандидати за президент стават 8. Останалите са Илияна Йотова, Янаки Стоилов, проф. Румен Гечев, Михаил Миков, Мая Манолова и ген. Румен Радев.

През уикенда има пленум, на който новите две имена ще бъдат обсъдени.