Още по темата

Премиерът Бойко Борисов е поканен на среща с турския президент Ердоган на 24 август.

На 26 август пък му предстои посещение в Германия, заедно с румънския президент, по покана на германския канцлер Ангела Меркел. Това съобщи той в интервю за "Здравей, България" по NOVA.

„Много внимателно трябва да се говори по темата, защото по-близко от това няма – не само границата ни е обща, много изселници има в Турция, много български мюсюлмани в България. Трябва да сме внимателни”, каза Борисов в отговор на въпрос има ли рискове пред страната като отражение на случващото се в Турция.

„Нищо добро не ни очаква. За да не тревожа хората, трябва да им кажа, че и армия, и полиция, и жандармерията, и най-големите им началници – всички работят и се готвим за тежък проблем с бежанската вълна”, заяви Борисов.

„Усеща се раздвижване от другата страна на границата,

движат се бежанци. Всеки ден във вътрешността на страната залавяме по 150-200 мигранти”, допълни той.

"Границата ни с Гърция с изключение на няколко пункта, където сме усилили охраната, изобщо не се контролира. Затова вчера решихме да изпратим жива сила на места, където няма ограда и не са обхванати от термокамерите", съобщи Борисов.

„За съжаление, от споразумението между Турция и ЕС почти нищо не се изпълнява”, коментира още той.

Още за ситуацията в Турция след неуспешния преврат:

Ердоган обяви извънредно положение в Турция за три месеца

Ердоган превзе цялата власт, оглави съвета за сигурност

Вече нищо не може да спре Ердоган?

Има ли риск от нов опит за преврат в Турция

„Хороскопът на света е лош”,

обобщи Борисов.

"Забелязвате отношенията с ЕС са вече декларативни – Федерика Могерини и Йоханес Хан казват, това е недопустимо, турската страна отговаря, че това не е тяхна работа. Не виждаме нищо, което да ни кара да бъдем по-ведри", отбеляза той.

„Има тревога в Европа по отношение на всичко, което се случва. Конфликтът и в Украйна и Крим не е спрял, там също има терористи, убийства. Ние сме в момента в петоъгълник, по-сложен от Бермудския триъгълник”, добави още Борисов.  

Той каза още, че през последните дни

отново руски самолети наближават въздушното ни пространство

през Черно море.

„Между великите сили става нетърпимо. Всяко малко регионално конфликтче, един инцидент... Отново започнаха руски самолети да наближават въздушното ни пространство. Те правят това регулярно. Идват през Черно море, близко до нас, завиват и си отиват. Но ние по плана на НАТО вдигаме двойка изтребители, които да ги прихващат”, заяви премиерът.

"В сегашната ситуация коренно си преосмислям фигурата на президент,

която трябва да изпълнява тази функция в новия световен ред, който се задава. Една дума обединител. Нацията в следващите месеци и години ще има нужда от един човек, който да балансира между партиите, изпълнителната власт и да опита да консолидира нацията, не да я раздели”, отбеляза Борисов.

Той потвърди, че кандидатът на ГЕРБ ще стане ясен през септември. "Президентските избори са толкова далеч, обвързани с напрежението, което има в света, че са ми последна грижа към този момент”, посочи той и пак повтори, че ще ни се налага да решаваме тежки казуси през тези месеци.

Вижте цялото интервю с премиера Бойко Борисов: