Още по темата

Съвместни проекти в областта на енергетиката между Русия и България обсъдиха днес българският премиер Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин в телефонен разговор.

Той е бил иницииран от българската страна, уточняват от пресслужбата на Кремъл, но без да уточняват подробности за конкретните енергийни проекти, за които са разговаряли двамата политици.

„По инициатива на българската страна се проведе телефонен разговор между Владимир Путин и премиера на България Бойко Борисов”, се казва в съобщението.

„Те обсъдиха актуални въпроси на двустранното сътрудничество, с акцент върху изпълнението на съвместни енергийни проекти”.

Борисов: Вече никой няма полза да заобиколи България

Москва: Русия не се сърди на България за "Южен поток"

Русия ще избира между Турция и България, обяви Новак

По време на разговора е било договорено да се активизира сътрудничеството в рамките на Руско-българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Разговорът на Борисов с Путин се състоя само ден, след като българският премиер получи писмо от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в което се изразява подкрепа за концепцията за газов хъб „Балкан” и се посочва, че ако България иска да строи нова ядрена мощност, трябва предварително да уведоми ЕК за това.

На 9 август Путин ще се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган в Санкт Петербург. Там вероятно ще бъде обсъден и проектът „Турски поток”, който на практика заобикаля България. От своя страна Борисов ще се срещне с Ердоган на 24 август.