Още по темата

Полиция и военни полагат огромен труд, за да опазят границите на страната. Нашето и тяхното призвание е да направим така, че българите да спят спокойно. Това каза премиерът Бойко Борисов, който посети района на Малко Търново и Резово заедно с министъра на отбраната Николай Ненчев, началника на отбраната генерал Константин Попов и главния секретар на МВР Георги Костов.

„Отправих моите големи съболезнования, и на канцлера Меркел, и на баварския министър-председател Зеехофер заради случилото се в Мюнхен”, посочи премиерът Борисов. В тази връзка главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че към момента в страната няма конкретна заплаха за терористичен акт.

Министър-председателят Борисов подчерта, че България продължава да води балансирана политика като поддържа непрекъснати контакти на различни нива с турската държава и засега „успяваме да запазим това относително спокойствие”.

Борисов: Ние сме в петоъгълник, по-сложен от Бермудския триъгълник

Ердоган обяви извънредно положение в Турция за три месеца

Има ли риск от нов опит за преврат в Турция

„Мога да уверя българите, че в момента „Гранична полиция” разполага с кораби в топ три на Европа. Тук се наблюдава цялата акватория”, подчерта премиерът. „Упрекът ми е бил изцяло към политиците – тази политика, която се води в последните години в света, няма да доведе до нищо добро”, каза Борисов и добави, че мир с война не може да се гарантира.

 

„Каквито и мерки да взимаме, виждате каква е територията, много зависи от турската страна да продължат да изпълняват така ангажиментите си към нас, както и ние към тях, разбира се”, посочи премиерът.

„Аз се надявам и на турските колеги. Ежедневно поддържат и корабите и сухопътните войски връзка с тях”, добави министър-председателят. Според него е важна балансираната политика. „Много е лесно да се говори, но те слушат определени хора. Човек като мене или министъра, ако каже нещо - то директно отива в Анкара”, каза Борисов.

 „В рамките на дни се променят отношения между хора и държави, много лично стана в света политиката”, допълни Борисов и заяви, че само като гледа лицата на хората, които говорят по медиите – лидери на чужди държави вижда напрежение, яд и решителност и дори безкомпромисност.

„Ето я границата – едната е българската от другата е турското знаме. Ние за този момент продължаваме да водим балансирана политика, да поддържаме непрекъснати контакти на различните нива с турската държава и въпреки техните проблеми, които имат в момента успяваме да запазим това относително спокойствие”, каза премиерът.