Борисов представи новите си министри
Източник: БГНЕС
1058

Л идерът на ГЕРБ и кандидат за премиер Бойко Борисов обяви състава на предложеното правителство след разговори с президента Росен Плевнелиев.

Борисов е министър-председател от 27 юли 2009 г. до 13 март 2013 г. в 87-то правителство. На 1 септември 2001 г. с указ на президента на Петър Стоянов Борисов е назначен на длъжност гл. секретар на МВР. В началото на 2002 г. с президентски указ му е дадено званието генерал-майор, а през 2004 г. с указ на президента Георги Първанов е удостоен със званието генерал-лейтенант. От 2005 до 2009 г. Борисов е кмет на Столична община.

Дипломира се във Висшата специална школа на МВР като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" с чин лейтенант.

Вицепремиер по коалиционна политика и държавна администрация ще бъде Румяна Бъчварова.

Румяна Бъчварова
Румяна Бъчварова Източник: БГНЕС

Тя е народен представител от ГЕРБ в 43-тото НС. Бъчварова е завършила СУ "Св. Климент Охридски", специалност Социология. От началото на тази година е и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. В края на юли 2009 г. Бъчварова е посочена за началник на политическия кабинет на премиера Борисов. Притежава дългогодишен опит в маркетинговите и медийните проучвания, комуникациите, връзките с обществеността и рекламния пазар. Автор и участник е в проекти и проучвания в областта на потребителския и рекламния пазар, медиите и общественото мнение.

Вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси ще бъде Меглена Кунева. В момента Кунева е депутат в 43-тото НС и съпредседател на ПГ на РБ. Кунева оглавява партията Движение „България на гражданите”, била е министър по европейските въпроси в правителствата на Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев (2002 – 2006) и еврокомисар по защита на потребителите в първата комисия на Жозе Мануел Барозо в периода 2007-2010 г.

Вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика ще бъде Томислав Дончев. Между 2007 и 2010 г. Дончев е кмет на Габрово, а от март 2010 до март 2013 г. е министър по управлението на средствата от ЕС в правителството на Бойко Борисов. През май 2013 г. Дончев е избран за депутат от ГЕРБ в 42-то НС, а година по-късно, след европейските избори през май 2014 г., става член на ЕП от групата на ГЕРБ / ЕНП. През 1991 г. Дончев завършва математическата гимназия в Габрово. През 1997 г. получава магистърска степен по философия от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, с втора специалност по журналистика. През 1998 г. специализира политически науки в Международното лятно училище по политически науки и международни отношения, Полша. През 2001 г. специализира “Подпомагане на високотехнологични малки и средни предприятия и научно-развойни стартиращи фирми” в Института НЕГЕВ, Израел. През 2005 г. Дончев завършва курс по бизнес-менторинг в Академията по бизнес -менторинг, Оксфорд.

Вицепремиер по демографската и социална политика ще бъде Ивайло Калфин, който ще бъде и социален министър. Калфин е избран за народен представител от АБВ в 43-тото НС. Той е бил заместник министър-председател и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 до 27 юли 2009 г., бивш евродепут в периода 2009-2014. Беше кандидат за президент от БСП през 2011 г.

Ето и кои ще бъдат министрите в кабинета на Бойко Борисов:

Веселин Вучков
Веселин Вучков Източник: БГНЕС

Бившият зам.-министър на вътрешните работи от предишното правителство на ГЕРБ Веселин Вучков сега става министър на вътрешните работиДепутат от ГЕРБ в 42-то и 43-то Народно събрание. Автор е на редица научни публикации в областта на наказателния процес. През 1994 г. завършва Юридическия факултет на СУ. Вучков започва кариерата си през 1994 г. като стажант-съдия в Софийския окръжен съд. Бил е следовател в столичното следствие (1994-1996), после асистент и старши асистент по наказателноправни науки в Академията на МВР (1996-2001), гл. асистент (2001 - 2009). Преподавал е и в Пловдивски университет, Югозападен университет-Благоевград, Свищовска стопанска академия, Варненски технически университет и др. Посещавал курсове за квалификация в Испания, Унгария, Германия, Холандия, САЩ и др.

Председателят на СДС Божидар Лукарски става министър на икономиката. Той е народен представител в 43-тото НС от Реформаторския блок. През 1999 г. става член на СДС, а в момента е лидер на партията, която е част РБ. Лукарски е бил главен експерт-юрисконсулт в дирекция „Прана”, главен секретар на район Младост към Столична община, а по-късно става зам.-кмет на района. Лукарски е завършил Националната гимназия за древни езици и култура в София и специалност „Право” в СУ.

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова Източник: БГНЕС

Теменужка Петкова ще бъде министър на енергетиката. Петкова е зам.-министър на финансите в служебното правителство на Георги Близнашки, като ресорът й включва дирекциите „Данъчна политика" и „Вътрешен контрол" в Министерството на финансите, Националната агенция по приходите, Агенция „Митници", Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта. В периода 2010-2013 г. Петкова е директор на Агенцията за държавна финансова инспекция. Завършва УНСС с магистърска степен в специалност „Счетоводство и контрол". Преминава обучения в областта на „Вътрешния одит в публичния сектор" в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в областта на „Държавната финансова инспекция" в Министерството на финансите на Португалия.

Владислав Горанов става министър на финансите.  В предишния мандат на Борисов като премиер Горанов беше зам.-министър на финансите. Той е завършил счетоводство и контрол в СА "Д. А. Ценов".  Горанов е работил в Министерство на земеделието и горите. Бил е началник отдел "Социални разходи" в Министерство на финансите. Депутат от ГЕРБ в 41-во и 42-ро НС. На 17 февруари 2014 подава оставка като депутат и напуска парламента.

Христо Иванов остава министър на правосъдиетоСлужебният заместник министър-председател и министър по правосъдие ще остане само министър в кабинета на Бойко Борисов. Христо Иванов е магистър по право от СУ „Свети Климент Охридски“. Специализира във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law, във Вашингтон (САЩ) в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в САЩ. От 2006 г. досега заема длъжността Програмен директор на Български институт за правни инициативи, където ръководи проекти в областта на съдебната реформа, превенцията на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона.

Десислава Танева
Десислава Танева Източник: БГНЕС

Десислава Танева ще бъде министър на земеделието. В момента Танева е народен представител в 43-то НС, избрана от Сливен. Танева бе народен представител в 41 и 42-ото НС. В мандата на 41-ия парламент тя оглавява тогавашната Комисия по земеделие и гори към Народното събрание, а в 42 бе член на Комисията по земеделието и храните.

Николина Ангелкова ще бъде министър на туризмаВ служебното правителство на Близнашки тя беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. През март 2014 г. бе избрана за един от 214-те млади световни лидери от общността на Младите световни лидери за 2014 г. (Young Global Leaders). През 2010-2011 г. е ръководител на звено „Контрол, комуникация и координация” към министъра на регионалното развитие и благоустройството. През 2011 г. Ангелкова е член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, а до 2013 г. е зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресор европейски въпроси, връзки с международните институции, европейско териториално сътрудничество и стратегическо планиране на регионалното развитие.

Лиляна Павлова ще бъде министър на регионалното развитие и благоустройството. От август 2009 г. заема поста зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. На 7 септември 2011 г. Павлова е посочена от премиера Борисов за министър на регионалното развитие и благоустройството на мястото на подалия по-рано оставка във връзка с кандидатирането си за президент Росен Плевнелиев. Народното събрание приема оставката на Плевнелиев и одобрява Павлова като нов министър на 9 септември 2011. Завършва УНСС със степен бакалавър по „Международни икономически отношения" и Варненския свободен университет със степен магистър по „Публична администрация и европейска интеграция". Защитава докторска степен по икономика, специализира право в Института за следдипломна квалификация към УНСС през 2002 г.

Ивайло Московски става министър на транспорта. В момента е депутат от ГЕРБ. В предишният мандат на Борисов като премиер, Московски беше зам.-министър, а след това оглави транспортното министерство от 2011 г., след като предшественикът му Александър Цветков подаде оставка. Като зам.-министър Московски подписа и „споразумение за създаване на единен блок на въздушно пространство „Дунав”, което влиза в сила от 2013 г.

Николай Ненчев става министър на отбраната. Народен представител от РБ, по образование е юрист, магистър по право и политически науки. Специализирал е в Европейския парламент. Бил е преподавател в НБУ. Зам.-председател на Сдружение „Евроинтеграция“. Координатор на програма за трансгранично сътрудничество и европейската интеграция за Югоизточна Европа. Бил е началник на кабинета на вицепрезидента Тодор Кавалджиев.

Петър Москов става министър на здравеопазването. В момента Москов е избран за народен представител от РБ. Той завършва медицина в „Медицински университет” – София, специалност „Анестезиология и интензивно лечение”. Специализирал е във Франция, Великобритания, Испания и САЩ. Работил е в УМБАЛ „Св. Анна” АД като старши асистент в Клиниката по анастезиология и интензивно лечение. През 2013 г. година Москов е избран за зам.-председател на ДСБ, част от РБ, на Национално събрание на партията.

Тодор Танев става министър на образованиетоТой е избран за народен представител от РБ. Танев е доктор по политология, преподавател в СУ, НБУ, АУБ, ръководител катедри Политология и Публична администрация в СУ.

Даниел Митов  остава министър на външните работи. Служебният външен министър в кабинета „Близнашки” запазва поста си в новото правителство. Митов завършва СУ „Климент Охридски“, специалност „Политология“. Участва в програмите за обмен „Маршал“ на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „Programme des personnalites d’avenir” на френското външно министерство. Специализира „Политически умения“ в Центъра за продължаващо обучение на НБУ. От есента на 2010 г. работи за Националния демократически институт (НДИ) на САЩ първоначално в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. Като официален представител на НДИ, работи в Брюксел, в Либия, в Демократична Република Конго, Украйна, Йемен, Тунис и други. През 2006 г. става член на ДСБ и се кандидатира на частичните избори за европейски парламент през 2007 г. През 2012 г. Митов напуска ДСБ и се присъединява към ДБГ, но през същата година се оттегля от политиката поради ангажиментите си към НДИ.

Ивелина Василева
Ивелина Василева Източник: БГНЕС

Ивелина Василева ще бъде министър на околната средаТя е народен представител от ГЕРБ в 43-тото НС. Василева е филолог по образование и специалист по управление на проекти. Тя беше и зам.-кмет на Бургас по въпросите на евроинтеграцията. При сформиране на правителството на ГЕРБ Василева стана зам.-министър на околната среда и водите.

Вежди Рашидов пак става министър на културата. Рашидов е бивш министър на културата от 27 юли 2009 до 13 март 2013 г. в правителство на Борисов. Член-кореспондент на  БАН от 2004 г.  

Красен Кралев ще е министър на младежта и спортаНароден представител от ГЕРБ в 43-тото НС. Завършва Медицинския университет Варна, след което специализира Глобален маркетинг в Association of the National и Мениджмънт на политически кампании в University of South Carolina, USA през 1990 г., Association of the National Advertisers of USA през 1997 г.

Очаква се новият състав да бъде гласуван утре. Днес президентът Росен Плевнелиев подписа указ, с който предлага на 43-ото Народно събрание да избере Бойко Борисов за министър-председател, след като днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 председателят на най-голямата парламентарна група връчи на държавния глава успешно реализиран проучвателен мандат за съставяне на правителство. Указът вече е внесен в деловодството на парламента.

"В тази безспорно тежка ситуация, в която три политически сили сдадоха властта, ние бяхме принудени пред ангажимента, отговорността, хората, да търсим всякакъв разумен компромис." Това написа във "Фейсбук" Бойко Борисов.

"Направихме компромиси с едно нещо в главите си – не власт, не постове, а да се опитаме преди нови избори да направим правителство. Благодаря на всички преговорни екипи, че успяха да подготвят коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ, което подписахме днес", отбелязва той. Патриотичният фронт подкрепи правителството чрез своя декларация, а с АБВ бе подписано споразумение за сътрудничество, добавя кандидатът за премиер.

"Е, на мен най-тежкият ми ден беше днес.

Не последната седмица на денонощни преговори, нито вчерашния ден на висящия постоянно на косъм компромис. А днес - мързелив и нервен, "празен" ден, в който претеглях плюсовете и минусите на компромиса и проследих реакциите на хора, които са важни за мен. Оттук напред ще е по-трудно. Например утре, когато ще наруша обещание, което съм дал на избирателите си във Варна", написа във "Фейсбук" Радан Кънев от РБ.

Коментари 1058
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1058 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 3 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 3 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 6 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 7 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 8 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 8 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 9 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 9 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 9 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 9 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 9 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 9 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 10 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 10 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 11 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen