Още по темата

Борисов изпрати писма до петима премиери, в които ги моли да дадат подкрепата си за Ирина Бокова :

„Обръщам се към Вас за подкрепа на страните ви, в качеството ви на членки на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН). Това не само би дало израз на приятелството между нашите страни, но също така би могло да спомогне за допълнителното засилване и задълбочаване на отношенията ни“, посочва Борисов в съобщение на правителствената пресслужба.

Ирина Бокова е сред претендентите за поста на генерален секретар на ООН, а преди дни стана ясно, че тя е сред фаворитите за поста.

Преди седмица бяха разпространени временните резултати, според които фаворит за мястото е бившият премиер на Португалия Антониу Гутериш с 12 положителни гласа.

Следват го именно Бокова с 9 гласа, както и Сърджан Керим от Македония и бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич.

Писмата, които е изпратил премиерът Борисов с молба да подкрепят Бокова, са адресирани до министър-председателите на Обединеното кралство и Северна Ирландия Тереза Мей, на Испания – Мариано Рахой, на Япония – Шиндзо Абе, на Малайзия – Наджиб Разак и на Нова Зеландия – Джон Кий:

„Убеден съм, че 70 години след основаването на Организацията е настъпил моментът този пост да бъде поверен на представител от Източноевропейската регионална група“, допълва още премиерът.

Междувременно пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура призова Русия да позволи на ООН да поеме контрол върху хуманитарните коридори, като това ще позволи на цивилните да избягат от обсадения град Алепо:

 „Нашето предложение към Русия е всъщност да остави коридорите създадени по тяхна инициатива на нас. ООН и хуманитарните партньори знаят какво да правят“, заяви още той.