Още по темата

„Единственото нещо, което не търпи промяна, е членството ни в НАТО и Европейския съюз и тази тема не подлежи на обсъждане“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Думите му са в отговор на изказването на председателя на ДСБ Радан Кънев, който заяви в „Здравей България“, че „трябва да мислим за отбраната си и за това какъв член на ЕС сме – активен, пасивен - и да се тревожим, че българското правителство е крайно кекаво по тези въпроси“.

Борисов пък контрира, че „единственият гарант с реална власт, това е правителството. И пази Боже, да е друг гарант.

От Обама до Брюксел ни казват, че сме най-коректният партньор“.

От своя страна той нарече думите на Кънев лъжи и клевети:

„С кое сме дали основание за тези лъжи и клевети и да се вкарва клин между министри? Този човек иска да се върнат БСП и ДПС на власт. Моите уважения към Трайчо и Гроздан, ама ако те са ни гарантът, няма да сме в НАТО”, категоричен е Борисов.

Премиерът изказа подкрепа към министрите в кабинета, като персонално се обърна и към здравният министър Петър Москов:

"Аз се гордея с това, не искам да ме разбираш криво - искам да продължиш с всичка сила, особено пръстовите отпечатъци, особено това, което правиш с лекарствата - намаляване на цените и всичко това с румънци, македонци и всички останали колеги, защото това е големият успех, това е реформата, това е болезненото и трудното. Ще имаш цялата ни подкрепа и на правителството и като председател на партията. Няма огъване тук“.

Болезнената реакция на премиера показа, че много добре осъзнава гафа, който е направил,

коментира по-късно пред журналисти лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„Нямам връзка с отношението между мнозинството и министрите. Няма мои министри, никога не е имало мои министри. Няма какво да се коментира. Моят разговор по тази тема е с премиера. Болезнената реакция на премиера показа, че много добре осъзнава гафа, който е направил. Фактът, че неговите министри са лоялни към него е добре известен и това е добре за държавата. Това, че той не е лоялен към тях е зле за държавата. Ако има спор той е между мен и Борисов и Ненчев или депутатите от ГЕРБ нямат нищо общо”, посочи Кънев.

„Борисов подрони доверието на НАТО към България с поредица от необмислени, популистки изказвания за Черноморския басейн. Отлично се разбира, че не става дума за яхти, а за сериозен проблем пред националната ни сигурност. Реакцията на премиера много ясно показа, че разбира за какво става дума, съзнава гафа, който е направил и се защитава по неуместен и гузен начин. Това е негов проблем, а не мой”, уверен е Радан Кънев.