Още по темата

България е готова за Шенген и еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов след съвместното правителствено заседание с гръцкия си колега Алексис Цирас, което се проведе днес в София. Срещата е част от инициативата за съвместни заседания с кабинетите на съседните ни държави.

„Нашите страни като пилони на стабилността останахме незасегнати от тази криза“, посочи той.

„Имаме възможността да поставим ново начало в тясно и конструктивно сътрудничество. Намираме се в район, който е център на напрежения. Районът ни е дестабилизиран, но България и Гърция са пример за конструктивни взаимоотношения и чрез сътрудничество могат да защитят интересите си”, каза Борисов.

„В условията на криза винаги сме стояли едни зад други. В този регион има нужда от стабилност. Независимо, че сме от различни политически семейства имаме единомислие във всички критични сфери”, подчерта българският премиер.

„Имам уверението на премиера Ципрас, че ще направим двустранни срещи с фермери и синдикатите септември, за да не се получава това на границата. Ще направим така, че системите за ранно предупреждение за язовирите и язовирите да са пълни на 80% на есен, за да не заливат териториите им, е в нашите възможности, да го направим”, каза Борисов.

Той отбеляза също, че тази година българските туристи в северна Гърция са достигнали рекорд, като броят им надхвърля 1 милион.

Според Борисов в сферата на отбраната имаме абсолютен синхрон като държави-членки на НАТО. „Държим стриктно да се спазват правилата и сме за единен ЕС, не на две скорости, а съюз, който да има цялата взаимопомощ. В областта на миграцията има все още доста нерешени въпроси, които трябва да решим, а ако говорим в един глас, мисля, че ще ни чуят по-добре. Не честно България да не е член на Шенген, защото и двете държави са външна граница на ЕС. Покриваме всички критерии и мисля, че спокойно може да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната, защото това е допълнителна сигурност и наш ангажимент към ЕС”, изтъкна Борисов.

България ще преговаря за газопровод от Русия

Бойко Борисов: В Русия нищо не правят случайно

„Газпром” подписа за нов газопровод през Гърция

„Относно енергийните проекти и Алексис каза, че трябва да сме малко по-гъвкави. Ние сме външните граници и от тук нататък трябва да се опитваме заедно да постигаме такива резултати и проекти, които да не изключат нито България, нито Гърция от тях. Надяваме се енергийните министри да са направили всичко възможно да се пуснат конкурсите и да започне изграждането на итерконкетора между България у Гърция. Александруполис става много важен център за Гърция и да вържем двете морета. Това би било много добър пример за добросъседство и стокообмен. При добра комбинирана политика газа, който може да идва през България, Гърция не е изключена, а обратното, ще бъде транзитна страна. Съответно през интерконектора ще им помагаме, ако коридорите е развият в друга посока също да имат капацитет така, че и двете държави да са защитено, че няма да бъдат обиколени от тази сфера”, смята Борисов.

„В Гърция вече преразглеждаме и проекта Бургас-Александруполис със създаването на един хъб. С премиера Борисов обсъдихме как да бъдат оползотворени тези възможности. По време на срещата обсъдихме Александруполис да бъде развито като търговско пристанище и да бъде свързано с пристанище Бургас – като обединим двете пристанища с бърза ж. п. линия, която да свърже двете морета Черно и Егейско”, коментира от своят страна гръцкият премиер Алексис Ципрас.

„България и Гърция могат да представляват страни на конструктивно сътрудничество в тези трудни времена за региона”, подчерта Ципрас. Според него става дума за сферата на туризма, търговския обмен.

„Нашите две правителства дават пример за нашия по-широк район като загърбваме исторически разногласия и отдаваме значение за важното за нашите два народа в условия на благоденствие и мир”, коментира Ципрас.

Според него „наблюдаваме три кризи – една икономическа, засегнала Гърция и недотам България, бежанската – която засегна Гърция и по-слабо България и кризата на сигурността. Например последните събития в съседна Турция и желанието да ускорим нашата крачка за създаване на по-силна Европа. Днес ние имахме възможност да разгледаме всички въпроси, които засягат нашето сътрудничество”.