Още по темата

"Явно в лявото пространство няма подходящ кандидат-президент, щом БСП се крие зад генерали. Ами в армията има много достойни такива. Да вземем  например началника на отбраната ген. Константин Попов".

Така премиерът Бойко Борисов коментира оставката на командващия ВВС ген. Румен Радев, когото БСП издига за кандидат-президент. Борисов посочи, че е бил излъган от генерал Радев, въпреки че министърът на отбраната Николай Ненчев го е предупреждавал, че той е политическо лице.

"Втори път няма да се оставя да ме излъжат",

каза премиерът. Бойко Борисов подчерта, че ген. Радев е трябвало да си подаде оставката, когато се е приватизирал "Авионамс" на територията на Граф Игнатиево.

"Ако го беше направил, щях да оценя като изключително мъжка и генералска постъпката му", добави премиерът.  

"Сега приятен път и игра му пожелавам", каза още премиерът.

По думите му партиите не трябва да се крият зад пагона и интелигенцията.

"Всеки си е силен в своята професия", коментира Борисов. Той сподели още, че е сгрешил когато повярвал на генерал Радев, който му дал дума, че няма нищо общо с политиката.

"Съжалявам, че 125-годишна партия като БСП стигна дотам, че да нямат един партиен член, за когото да кажат "това е нашият кандидат"", заяви още министър-председателят.

В първия ден на август стана ясно, че командирът на Военновъздушните сили ген. майор Румен Радев е подал заявление за пенсиониране, съобщиха от Министерството на отбраната. По-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че той е една от кандидатурите на БСП за президент, но двойката ще стане ясна през август. Ген. Радев за втори път подава оставка от поста. Първият път на 1 октомври 2015 година решението му беше свързано с несъгласие с водената от Министерството на отбраната политика по отношение на бойната авиация. След спешна среща с премиера Бойко Борисов обаче Радев изтегли рапорта си за напускане, а правителството отпусна целево 80 милиона лева за ВВС.
Ген. Румен Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. През 1987 г. завършва Военно-въздушното училище в Долна Митрополия, а 9 г. по-късно и Командно-щабната академия „Георги Сава Раковски”. От 2009 до 2014 г. е заместник-командир на ВВС, а от 2014 г. е командир на Военно-въздушните сили.

Източник: Гергана Костадинова/БГНЕС

На базата в "Граф Игнатиево" военният министър коментира

следното за оставката на генерала: "Единственият мотив, който е изложен там, е несъгласие с промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили, с която позволяване и други съюзни държави съвместно с нас да извършват охрана на въздушното пространство. Несъгласие с решение на Народното събрание, което лично мен ме плаши, всеки български гражданин трябва да приема законодателството такова, каквото е", заяви министърът.

За това, че оставката на ген. Радев съвпада с номинацията му за президент на социалистите, Николай Ненчев коментира като странно.

"Недопустимо е, ако мотивите за оставката на ген. Румен Радев са политически".

Това коментира адмирал Пламен Манушев, народен представител от ГЕРБ и бивш командващ Военноморските сили. 

„Много са координирани действията на ген. Радев с тези на БСП. Радвам, че от Българската социалистическа партия оценяват високо българските офицери и генерали, но не приемам политическите партии да си търсят кандидати по този начин“, коментира адмирал Манушев. Той обясни, че един действащ генерал може да е кандидат за президентския или вицепрезидентския пост, но само ако е независим.