Още по темата

Премиерът Бойко Борисов е оптимистично настроен след разговора си с руския президент Владимир Путин.

Президентът беше много добронамерен, очаквах, че разговорът ни ще бъде по-труден. Заяви той, отговаряйки на въпрос на агенция ТАСС дали е оптимист за бъдещето на съвместните българо-руски енергийни проекти.

В петък по инициатива на българската страна се проведе телефонен разговор между Владимир Путин и Бойко Борисов. Акцент в разговора бяха съвместните енергийни проекти.

Разговорът се състоя само ден, след като българският премиер получи писмо от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в което се изразява подкрепа за концепцията за газов хъб "Балкан" и се посочва, че ако България иска да строи нова ядрена мощност, трябва предварително да уведоми ЕК за това.

След получаването на становището на ЕК и изразената позиция от президента на Русия Владимир Путин, задачата ни е да търсим инвеститори за газовия хъб "Балкан", както и за довършването на проекта за АЕЦ "Белене", каза днес във Варна Борисов.

По думите му за атомната централа има варианти, включително тя да бъде изпълнена като частен проект с малко участие на държавата.

Експертите трябва да се произнесат и да направят конкретни предложения, но те задължително трябва да устройват и руската страна, заяви премиерът.

По думите му руският държавен глава е изразил готовност дори да изпрати свои енергийни експерти, които да помогнат България да се измъкне от настоящата ситуация.

Русия също губи милиони, така че и за нея е добре да бъде намерено решение по темите за газовия хъб и за "Белене", каза Борисов.

Премиерът подчерта, че и към момента на пристанищата в Бургас и Варна се съхраняват тръби, предназначени за изграждането на "Южен поток".

Развитието на нещата ме кара да бъда оптимист и, ако политическата класа в България съумее да бъде единна, нещата ще се развият добре, посочи премиерът.

Той обясни, че е от голямо значение какви ще бъдат резултатите от конференцията по газовите проблеми, която ще се проведе на 5 и 6 септември във Варна.

Важното е да решим енергийните си проблеми, всичко останало са дреболии, посочи Борисов в отговор на въпрос, свързан с предстоящите президентски избори.

Междувременно днес председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че премиерът е притеснен от евентуалната номинация на ген. Румен Радев за кандидат-президент.

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: Петко Налбантов, БГНЕС

Очаквах Борисов да влезе в надпреварата за мястото на "Дондуков 2" преди да се разшуми за ген. Радев като една от номинациите на БСП, но чувам, че след тази номинация е разколебан, тъй като той не влиза в битки, които не е сигурен, че ще спечели. Очевидно тази номинация го е притеснила и чувам, че доста е разколебан дали изобщо да се хваща с това.

Това заяви Корнелия Нинова в интервю за "Дарик".