Още по темата

Бившият посланик в Москва Илиян Василев заяви, че консулите на страната имат право да изразяват позиции, докато са на пост.

Изказването му е по повод скандала от петък, когато след опита за преврат в Турция от външно министерство забраниха на консула ни там Надежда Нейнски да дава изявления:

„Посланиците работят с инструкции, те възпроизвеждат политиката, която се генерира в София,  в този смисъл никой не може да забрани на посланик в страната, в която се намира, да предава позициите на българската държава”, добави още Василев пред "Здравей България".

Той разкри и още нещо малко известно на обществото във връзка с Нейнски:

„През април имаше една среща в Народното събрание. Там се видя, че някои политици не са доволни от Надежда Нейнски. Вероятно още от тогава някой има нещо против нея”.

Колкото до ситуацията в Турция, бившият посланик заяви, че „в момента там се води информационна война”.

Журналистът Мохамед Халлаф пък допълни, че „Турция влиза в много дълга дестабилизация”.

Той изтъкна още, че арестуваните вече са 16 000 души:

„И като ги гледаш се питаш – това ли са хората? Оттук вече тръгваме в разсъжденията, че всичко е било предварително подготвено, а целият процес е бил контролиран“.

Според Халлаф Ердоган цели да „удари“ съдебната система, тъй като „я смята за лична заплаха. Но не само заради данните за финансови злоупотреби, а и защото магистратите са пречка към узурпиране на властта“.

По тази причина журналистът твърди, че въпросният опит за преврат е най-лесният начин властта да се отърве от всички държавни служители, магистрати и военни, които се смятат за неудобни.