България е нарушила три европейски директиви и е допуснала провеждането на конкурсите за мултиплексите при дискриминационни условия. Това обяви Съдът на европейските общности в Люксембург, който осъди днес страната ни, съобщиха в. "Сега", БНР и в. "Труд".

Нарушенията могат да навлекат на страната ни колосални глоби. А цифровизацията, за която бяха похарчени над 27 милиона лева от бюджета, за да има свободен достъп до повече телевизии, на практика е провалена.

Представител на пресслужбата на Съда на ЕС обясни за в. "Сега", че решението не води автоматично до парични санкции.

Засега България трябва да плати само разноските по делото, като загубила страна.

Сумата ще бъде определена допълнително според часовете работа на адвокатите на ЕК. Предстоят разговори, в които ЕК и България ще определят срок за отстраняване на нарушенията. Ако България се забави, ще получи предупреждение от Брюксел и два месеца срок да отговори какви мерки е предприела. Ако ЕК не види обрат, ще заведе ново дело пред съда в Люксембург - вече за налагане на финансова санкция. Тя ще бъде от два елемента - обща наказателна сума и всекидневна глоба до изпълнение на решението. Съдът ще определи сумата според тежестта на нарушението.

Европейската комисия може да започне т.нар. санкционно производство, но се надяваме да не се стигне дотам, заявиха пред "Сега" от ресорното Министерство на транспорта. Предстоят срещи с отговорните служби в Еврокомисията, за да се изясни какви действия са необходими, за да избегнем глобите.

Ако се стигне до осъдително решение в Люксембург, глобите ще са огромни - между 8400 и 200 000 евро за всеки ден, в който нарушението продължава.

Конкурсите за мултиплексите бяха започнати още по време на тройната коалиция и бяха довършени при първото правителство на Бойко Борисов.

В момента фирмите, които стопанисват мултиплексите – НУРТС България и Фърст Диджитъл, са собственост на Цветан Василев чрез поредица от офшорни фирми. Те бяха обект за прословутата сделка за 1 евро, при която LIC33 на белгиеца Пиер Луврие обяви, че е купила 6 фирми от Цветан Василев, две от които са НУРТС и Фърст Диджитъл.

Съдът се произнесе в полза на Европейската комисия, която откри наказателна процедура срещу България заради мултиплексите през 2011 г. ЕК заведе делото по искане на австрийската ORS, която не бе допусната до конкурса. Ако страната ни не поправи нарушението, е заплашена от глоби.