Още по темата

Бедствено положение е обявено в община Маджарово, област Хасковска, заради разрастващия се пожар между селата Бориславци и Малки воден.

В Благоевградско и Варнеско се борят с други големи горски пожари, като край Благоевград стихията заплашва две села.

А прогнозата на синоптиците е за рекордни жеги - и утре ще е в сила жълт код за опасни жеги - градусите ще стигнат 40, като днес. 

Хасковско

Пожарът се разраства с много голяма скорост и приближава селата Бориславци и Малки воден. Към момента няма опасност за населението. Обхванати са вече над 8000 дка различна растителност, в това число и широколистна гора - 2000 дка. Наложително е в гасеното да се включи и хеликоптер, който вече е извикан. Свикан е кризисен щаб – областния управител Станислав Дечев, зам.-областния, главен комисар Николай Николов, директор на РД „Пожарна опасност и защита на населението”, шефът на ОД на МВР. Цялата техника на областта е струпана там.

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на военния министър Николай Ненчев да изпрати военнослужещи и техника за овладяване на пожара в Маджарово. Хеликоптер Ми-17 от 24-та авиобаза Крумово се е включил в гасенето на пожара между селата Бориславци и Малки воден, Маджарово. Машината е излетяла в 17.10 часа с четири души екипаж. 

Още за стихията от последните дни: 

Горят 500 дка край ямболски села

Пожарът в Ардино е заграден по целия периметър

За последните три дни това е поредното участие на летателна техника от 24-та авиобаза Крумово в гасенето на пожари. В петък и събота хеликоптери Ми-17 участваха в потушаването на огъня край ардинското село Светулка, където горя голям горски пожар в труднодостъпна и пресечена местност, което затрудняваше изключително много гасенето на огъня.

Благоевградско 

Голям пожар бушува върху стотици декари край Благоевград. Има опасност за две села, предава кореспондентът на БГНЕС за региона.

Пожарът е обхванал предимно сухи треви и храсти, стърнища, но също лозя и пчелини. Огънят е тръгнал около 16:20 часа между селата Бучино и Българчево.

Пламъците са пламнали от сметището, намиращо се между двете села и което според местните често бива запалвано умишлено, тъй като капацитетът му отдавна е изчерпан.

Два екипа огнеборци гасят пламъците над самото сметище, след като минаха през бариерата, където входът е забранен. А един екип се опитва да спре огъня, който върви към село Бучино. Другото огнище прехвърли дерето и пълзи към село Българчево, където има много лозови насаждения.

За съжаление откъм Бучино гаси само един огнеборец с преносима пръскачка, чийто обем за вода е твърде малък и един горски с лопата.

Пожарът продължава да гори, за щастие посевите са ожънати. Къщите на Бучино са наблизо, а след 2 километра западно минава и транзитният газопровод за Гърция.

Мобилизират се горски служители и доброволци за гасене на пожара. 

Варненско 

Огън обхвана 1500 дка гори, пасища и стърнища във Варненско. Към момента няма данни за пострадали хора, няма опасност и за близките населени райони, информира БГНЕС.

Пожарът е възникнал в землището между селата Генерал Катранджово и Рогачево. Огънят е пламнал в лесонепригодни площи и смесена гора към 15:00 часа. Пожарът се развива в пресечена местност, което затруднява гасенето с техника. Опожарени са около 1500 декара.

В гасенето участват осем екипа с противопожарни автомобили от РДПБЗН Добрич и Варна, както и горски служители.

Бургаско 

Два автомобила са горели в района на плажа в Сарафово. Пожарът е потушен. Автомобилите са били паркирани на тревни площи в близост до плажа. Все още не е ясна причината за възникване на пожара, както и какви са щетите. По непотвърдена информация обаче, огънят е лумнал от неизгасена цигара.