Още по темата

Фронтът, който предизвика смъртоносното наводнение в Скопие, вече образува циклон, който днес обхвана и България и донесе валежи, но не много силни, информира NOVA.

Силни, но краткотрайни превалявания имаше в Кюстендил и Благоевград – 10 и 11 литра на квадратен метър. Дъждът ще продължи и през нощта, но ще бъде слаб.

Порои имаше в няколко града в страната. Дъждовете създадоха проблеми в Банско, Разлог и Благоевград. 20 литра на квадратен метър се изсипаха за по-малко от час в Хасково.

Улиците на града се превърнаха в реки, а придвижването по някои от тях беше силно затруднено. На места нивото на водата достигаше над 20 сантиметра.

Двуметрови вълни и опасно мъртво вълнение

имаше днес по южното Черноморие. Спасители успяха да извадят от водата двама души, които не се подчинили на указанията им, предаде репортер на NOVA.

Само за денонощие лошото време започна да се усеща осезаемо като температурите по морето паднаха с близо 5 градуса. В същото време вълнението на морето се увеличи до 5-6 бала в следобедните часове и вълните надхвърлиха в определени моменти височина от два метра. Това създаде и много работа на водните спасители.

Толкова бурно море в началото на август спасителите не помнят от години. Вълните надхвърлиха 2 метра, а силният североизточен вятър образува и мъртво вълнение. Въпреки инцидента с двамата извадени от спасителите младежи, летовниците с пренебрежение подминават червения флаг, забраняващ влизането в морето.

Още за времето и подробна 10-дневна прогноза можете да намерите в Sinoptik.bg.

В Източна България утре ще продължава да е по-ветровито и горещо. Опасността от възникване на нови пожари в тази част на страна ни остава голяма.

Утре може да превалява само в планинските райони и по южното крайбражие, а в сряда и четвъртък времето ще бъде спокойно и предимно слънчево.

От четвъртък вечер заради нов фронт пак ще завали

– първо в Западна България. Вятърът ще се усили, ще понижи температурите с близо 10 градуса през почивните дни.

От петък се очакват гръмотевични бури и значителни валежи.