Обвиняват сина на Гриша Ганчев и още петима за ДДС-измами
Източник: netinfo
80

Очаква се днес синът на бизнесмена Гриша Ганчев - Данаил и петима негови служители да бъдат обвинени от прокурор, че са престъпна група ощетила държавата с милиони левове от невнесени данъчни задължения и пране на пари, съобщи снощи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Групата беше арестувана вчера. Гриша Ганчев първо призна, че синът му е на разпит, но не знае дали е арестуван. Днес обаче той вече беше гневен:

"Това са разни спекулации - кьорфишеци. Истината е че аз съм човекът, който и при предното правителство постоянно съм алармирал за бизнеса със захарта. Нормално е да започнат от нас - ние сме най-големите в този бизнес в България."

И още: "Толкова предложения сме дали на Дянков. Първите хора, които са го занимавали с тези неща, сме ние. Знае се кой стои зад данъчните измами в бизнеса със захар - разни пловдивски, софийски и карнобатски фирми."

Тази сутрин пред Би Ти Ви министър Цветанов каза: "Има потвърждение за обвиненията от вчера. Акцията е проведена съгласувано със специализираната прокуратура и тя днес ще прецизира обвиненията, ще реши дали доказателствата са достатъчни.

Не бих могъл да кажа колко са щетите за републиканския бюджет, това ще стане след прецизирането от специализираната прокуратура. Имало е намерение да се закупи захар от Чернобил. Имало е подобно намерение и то е потвърдено от едно от лицата, които са задържани. Дори в неговия компютър има потвърждение."

В един от проверяваните складове полицията е открила 63 тона захар без никакви налични документи, съобщи Цветанов. Надявам се, че в следващите ден-два ще има и още информация, която ще бъде предоставена на медиите, каза той.

15 жилища и офиси в София и в страната са били претърсени. От тях са иззети компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и счетоводни документи.

По първоначални данни схемата за избягването на данъчните задължения е разработена от управител на търговско дружество, което продава големи количества захар на реални търговци, посочват от МВР.

Захарта се доставяла от акционерно дружество, стопанисващо заводите в Бургас и Девня. Плащанията на фирмите купувачи се извършвали по банков път. Постъпилите средства, които са в порядъка между 40 и 130 хил. лв. на ден, са се теглили в брой на каса в момента на тяхното постъпване от управителя на фирмата търговец.

Следвала връзка по телефона с един от изпълнителните директори на дружеството - доставчик, потвърждаване на приведените по банков път средства и искане камионите на фирмите получатели да бъдат допуснати за товарене на стоката.

Според събраните до този момент сведения двете дружества фактурирали само отделни доставки - на всеки 10-12 камиона, се осчетоводявали 1-2, като остатъкът от внесените средства се носел в офиса на акционерното дружество в София.

За да бъдат оправдани големите количества захар, управителят на търговското дружество сключвал и фиктивни договори за доставка с една от фирмите на дружеството, обявена в
несъстоятелност, следвала и верига от фирми от т.нар. "липсващи търговци", добавят от МВР.

В хода на разследването е установено, че в края на март двете дружества са организирали нова схема за извършване на доставките - целите количества захар от доставчика директно  се разтоварвали в базата на търговската фирма. От края на февруари до 7 април в тази фирма са постъпили 1 206 868 лв. , от които едва 86 280 лв. са наредени към дружеството доставчик на основание на фактура за закупуване на захар.

Установено е и намерение за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил, Украйна,

уточняват от МВР. Идеята е била да внесат първоначално около 25 тона, като при пласирането щели да предоставят на контрагентите си едната част от сертификата на захарта, в който не са упоменати произхода и съдържанието.

Тази захар била предназначена за влагане в производство. Ако успеели да я пласират на българския пазар те възнамерявали регулярен внос. В случай, че качеството било лошо, 25-те тона захар щели да бъдат предадени за производство на натурални сокове.

На този етап в поделенията на МВР са задържани шестима за срок от 24 часа. В момента служителите на ГДБОП извършват проверка на държавния резерв в Русе за установяване на липсващи количества захар, както и на територията на Девня.

В момента тече акция срещу фирми от захарния бизнес за източване на ДДС, потвърди по-рано днес пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков.

Той беше попитан дали е вярна информацията, че НАП проверява фирми, свързани със захарния бизнес, за източване на ДДС, и дали сред тях са фирми на Гриша Ганчев.

"Става въпрос за голям брой фирми - над 20 свързани фирми. Става въпрос за голям, добре известен български бизнесмен

и по първоначални преценки на дирекциите в НАП по този начин ДДС измамите в този сектор или ще изчезнат, или поне ще се намалят с огромен процент", каза Дянков.

В отговор на въпрос той уточни само, че биснесменът е от Северна България.

До края на деня и в следващите часове би трябвало вече да излезе подробна информация за фирми, задържани хора и количества, посочи Дянков.

Когато станах финансов министър поисках доклад от службите и НАП в кои сектори най-много се източва ДДС и първият доклад преди една-две години беше именно за захарта, каза той.

Финансовият министър отбеляза, че подобни доклади в НАП и в структури на сигурността има още от преди 10 години.

Годишно от ДДС измами само в сектор "Захар" загубите на държавата са между 140 млн. и 200 млн. лева, каза финансовият министър.

Той посочи, че още преди две години е поискал от съответните дирекции в НАП не само да пишат доклади и да четат доклади на други институции, а да се заемат с този въпрос, заедно с други структури под ръководството на министър Цветанов.

Мога да потвърдя, че от тази сутрин тази двугодишна анализаторска дейност е довела до конкретен резултат, добави Симеон Дянков.

ДДС в захарния сектор у нас се точи от пловдивски, карнобатски и софиийски фирми, аз не се притеснявам от проверката на НАП,

коментира Гриша Ганчев, чийто фирми в захарния сектор бяха проверени от екипи на приходната агенция и сектор "Борба с организираната престъпност" за Дарик радио.

"Дойдоха хората от БОП, ние приветстваме тяхната акция. Провериха фирмата, взеха документите, които са им необходими, ние сме им съдействали, разпитаха наши директори, които също са им съдействали, дадохме нужната документация и продължаваме както си му е редът", каза още Ганчев и допълни: "Откъде да го укрием това ДДС, като ние сме производители на захар".

Той обясни, че производителите на захарта получават суровина, която още на входа се обмитява.

Коментари 80
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

80 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 3 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности