Още по темата

Вторият ден на август ще ни донесе изненади в метеорологичната обстановка, но остава опасността от възникване на пожари.  

Още преди обяд над западните райони от страната ще започне да се развива купеста облачност и до вечерта на много места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

Очакват се и градушки.

Вчера в столицата се изви буря, имаше гръмотевици, а на места и светкавици - във видеото

Явленията ще продължат и през нощта срещу сряда, съобщават от НИМХ. В западната и централна част на Дунавската равнина ще се усили вятърът от запад-северозапад и с него ще проникне малко по-хладен въздух.

В Източна България времето ще се задържи слънчево и горещо. Максимални температури от 28°-30° в западните райони

до 37-38° в Източна България, в София около 28°.

В 14 области в източната част на страната е обявен жълт код за високи температури -

кодът важи за 

Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Пловдив. 

Червен индекс за опасност от възникване на пожари

е обявен за 15 области у нас за вторник. Той е за Плевен, Русе, Велико Търново, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Шумен и Сливен.

Тази степен на пожароопасност означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари.

От НИМХ уточняват, че пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара.

От неделя изгоряха 9000 дка в Хасковско, стихията станала заради печене на патладжани за подготовка на зимнина.

В останалата част от страната важат оранжевият и жълтият индекс за пожароопасност.

Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месеца. През деня ще се задържи почти без промяна.

Над планините

ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Вятърът ще е предимно слаб с променлива посока. Максималната температура но височина 1200 метра ще е 26°, на 2000 метра – около 19°.

Над Черноморието

времето ще се задържи слънчево и горещо. Ще духа бриз. Максимални температури на въздуха 30°-32°. Температурата на морската вода е 27°-28°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала, след обяд 2-3 бала.

В следобедните часове в цялата страна ще е горещо, с максимални температури между 35° и 37°.

Високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. Остава повишен рискът от възникване и разпространение на пожари.

Всичко за времето у нас и по света, както и актуална пътна обстановка можете да намерите на Sinoptik.bg

Вчера, на 1 август, беше измерена най-високата досега за това лято температура от 37,2 градуса на сянка в Севлиево. Метеорологът Иванка Иванова от НИМХ обясни, че градът се намира в котловина, където въздушните маси се задържат и това обуславя рекордните студове през зимата и горещините през лятото.
И през миналото лято, както и в предходните години, е имало горещини с температури 40-42 градуса, посочи Иванова. Тя припомни, че най-високата, рекордна за страната температура от 44,8 градуса, е измерена на 24 юли 2007 г.