10

С едем медала и второ място в отборното класиране спечелиха учениците на Софийската математическа гимназия (СМГ) на едно от най-престижните състезания за ученици между 17 и 19 години – XI-ата Международна "Жаутиковска олимпиада" по математика, физика и информатика в Алмати, Казахстан (Izho.kz/2015/).

Тази година в надпреварата се включиха 391 участника от 53 отбора от 15 държави, сред които Русия, Румъния, Казахстан, Сърбия, Украйна, Беларус.

Учениците на Софийска математическа гимназия за поредна година участваха в състезанието, което се проведе от 11 до 17 януари 2015 г., и доказаха своите познания в сферата на математиката, информатиката и физиката.

В отборното класиране СМГ е на второ място, като на първо място е отборът на училището към Московския държавен университет, Москва, Русия, а специалната награда – Гранд При спечели отборът на Физико-математическото училище за надарени деца в Алмати, Казахстан.

По време на състезанието златен медал по информатика спечели Христо Венев от 11 клас, а сребърен медал получи Кристиян Цъклев, също от 11 клас. При математиците Деница Маркова (11 клас) се отличи със сребърен медал. Бронзови отличия заслужиха Александър Тенев (12 клас) и Емилиян Рогачев (12 клас). Трети сребърен медал донесе Христоско Чаушев (12 клас) в надпреварата по физика, а Никола Пулев от 11 клас получи бронзов медал.

Ръководител на отбора е Антони Стоянов, а в екипа са преподавателите Линка Минчева, Елена Станчева и Илиян Илиев.

Международна "Жаутиковска олимпиада" се провежда от 2005 г. насам, като Софийска математическа гимназия участва от 2007 г.

Миналата година отборът на СМГ спечели три златни, един сребърен и три бронзови медала.

В престижното състезание участват отбори на специализирани физико-математически училища. Целта е да се пропагандират науките математика, информатика и физика, както и да се развива международното сътрудничество и да се установят приятелски връзки между специализираните училища по цял свят.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@