Още по темата

Поскъпване на месните данъци и такси се очаква в десетки общини в началото на 2017 г., информира NOVA.

Причината за поскъпването е, че местните власти имат проблеми с бюджетите си и се надяват по този начин да закърпят положението. Ако общините представят подобен план, могат да разчитат и на помощ от държавата.

Най-голям скокът вероятно ще е в общините, които имат най-големи дългове.

По последни данни на министерство на финансите, на първо място по този показател е Сливен – с почти 21 млн. лв. Просрочени задължения за първите три месеца на годината. Следват Перник с 15 млн. и Кърджали с 11 млн. лв.

Общината в Перник планира да създаде синя зона и да увеличи детските градини

и някои данъци. „Например: от 2 на 2,5 на сто се увеличава данъкът при купуване на имот или кола. Не предвиждаме промяна в другите данъци”, обяснява кметът на Перник Вяра Церовска.

Промяна ще има и в таксите за детските градини в града. Но ако детето ходи редовно, по-скоро те ще паднат.

Другият първенец по дългове –

Кърджали – също си е направил план за оздравяване.

Също да въведе синя зона за паркиране и също да вдигне данъци – върху сградите. На фона на общинското нямане обаче, местната власт е на семинар в Банско.

А други общини с по-малки просрочия като Търново няма да опрат до държавен заем. Но също преосмислят данъчната политика.

Общините, които с оздравителните си планове успеят да убедят финансовото министерство, че заслужават заем, ще могат да го получат вероятно през 2017 г. Перник иска 20 млн., 16 от тях още до края на годината.

Още по темата гледайте във видеото: