Още по темата

Най-голямата раннохристиянска църква в Родопите разкри на Перперикон проф. Николай Овчаров. Храмът е построен през 5 век. Той е трикорабен, а широчината му е 15 метра. Дълъг е 25, но археолозите продължават да го разкриват.

Трикорабната базилика, по думите на археолога най-голямата в Родопите и една от най-големите в страната, е датирана към втората половина на 5-ти век и се намира в южни квартал на Перперикон.

Тя е с един метър по-дълга от старата митрополия в Несебър, разказва NOVA

Разкритието за пореден път доказва тезата, че Перперикон през 4-5 век е бил епископски център.

До този момент има разкрити още две базилики - тази в източната част на скалния град и тази под стената на средновековния замък.

„Основната сграда e била с прекрасна колонада на два етажа, с галерия на втория етаж. Зидовете са дебели повече от метър, изградени с квадрови каменни блокове. Подовете са покрити с каменни плочи, частично и с тухлени подове", разказа проф. Овчаров.

По думите му на запад най-вероятно ще има и втори притвор. Развива се и двор, характерен за раннохристиянските църкви с което

общата дължина на базиликата ще надхвърли 40 метра.

Ранната базилика функционира в този си вид до 7-и век. Два века по-късно е прекроена като средновековен храм, като е редуцирана нейната дължина и тя става еднокорабна. По-късно - през 12-и век, търпи още едно намаляване, като дължината и става около 13 метра.

През 14 век сградата е изоставена, и на мястото и се развива един акропол с 25 гробници, чието проучване тепърва предстои, каза още проф. Овчаров.

3 от тях са ограбени в древността. 

Откриха бронзова статуетка на Аполон при разкопките на Перперикон

Откриха османска броня от 14 в. на Перперикон

Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Той е сред най-големите каменни градове крепости в Европа и е просъществувал близо 6500 г. Намира се на скален връх, висок близо 500 м, в Източните Родопи. Изграден е като свещен град и крепост. В подножието му удобната речна долина е създала условия за живот от дълбока древност. Някои историци и археолози смятат, че Перперикон е светилище на древногръцкия бог Дионис.

Според легендите в него живеела прорицателка, която при посещението на Александър Македонски му предсказала, че ще създаде огромна империя. Впоследствие римляните донасят на Перперикон своя лукс и финес. През 378 г. обаче готите изпепеляват града. За Перперикон са се водели много войни между българи и византийци.

Вече 17 години се проучва Акрополът на Перперикон, градът в най-високата част, до края на сезона проучването ще бъде напълно завършено. Това съобщи на пресконференция днес ръководителят на разкопките на скалния град проф. Николай Овчаров.