Още по темата

 Банковата ни система е стабилна.

Това е изводът на Българската народна банка след проверката могат ли да реагират финансовите институции при лоши сценарии за икономиката.

Банките са добре с капитала и всички са значително над минималните изисквания, увериха от БНБ. Евентуални шокове в нашата и международната икономика също няма да разклатят системата, защото всички финансови институции са издържали проверката на ниво.

Четири банки обаче имат нужда от корекции. Те трябва да вземат мерки за по-добро счетоводство или да си осигурят капитал за извънредни ситуации.

Най-важното уточнение обаче е, че препоръките на БНБ към тези банки по никакъв начин няма да се отразят на парите на клиентите в тях.

Идеята на мерките е да е съвсем сигурно, че финансовите институции ще издържат дори при дълбока криза, която е малко вероятна.

От февруари до юни са проверени активите на 22 банки и трябва да се коригират общо 665 млн. лв. в отчетите им.

И финансовият министър Владислав Горанов, и управителят на БНБ Димитър Радев увериха, че след стрес тестовете нито една банка няма да има нужда от държавна подкрепа. Парите, които хазната беше заделила за всеки случай ще отидат за покриване на държавен дълг и няма да се налага да се теглят нови заеми.

Пълния доклад на БНБ може да видите ТУК