Още по темата

Софийски села излязоха на протест срещу строежа на нова железопътна линия Ихтиман - Елин Пелин. Вместо да се радват, хората недоволстват, защото по техни думи проектът застрашава района:

"Нарушава се урбанизираната територия. Тунелът ще минава под нея. Имаме реална опасност за водите. Тук всички са със собствени водоизточници и сонди. Това значи, че при нарушаване на движението на подземните води може да имаме прекъсване на захранването", поясни жител на Вакарел пред NOVA.

Според местните, които се събраха на гара Вакарел, разкопаването ще донесе повече щети, които ще са за тяхна сметка:

"Притеснението е, че ще се разместят подпочвените пластове и ще се напукат къщите, както стана при строенето на автомагистралата".

В същото време хората признаха, че жп транспорта е необходим, тъй като се пътувало непрекъснато:

„Ученици, студенти, работници, ползват се влаковете“, заяви жителка от района, но изрази притеснение, че „ще се напукат къщите, както стана при строенето на автомагистралата. Тогава къщите на хората във Вакарел бяха напукани“.

От Националната компания по железопътна инфраструктура пък заявиха още в края на април, че проблеми няма да има.

Хората обаче твърдят, че са разчитали поне на среща с представители на институцията, но такива срещи „изобщо не се стигна“.

Голямо притеснение на хората е още нещо, което обаче не е подплатено с доказателства – според местни в района има големи находища на уран, а при евентуално разкопаване можело да се стигне до опасност за населението.