Още по темата

Служител на горското стопанство в Габрово е бил заплашван от директора си, след като подал жалби и сигнализира в NOVA за нарушения в горите.

Лесничеят поиска да остане анонимен, но разказа за фирма, която извозва дървесина в дъждовен ден по кални пътища, а това е забранено със заповед на министъра на земеделието, защото причинява замътване на реките.

Мъжът разказва, че последвала реакция от страна на директорката на Държавното горско стопанство в Габрово Тони Тодорова, която му казала да внимава с жалбите, за „да не настъпи котето”.

В ефира на „Здравей, България” зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов заяви, че Тодорова трябва да си подаде оставката. „Тя си отива, настъпила е котето”, каза той.

Въпреки, че самата тя отрича да е заплашвала, подставено лице успява да заснеме със скрита камера заканите към лесничея:

„Оттук нататък започваме с теб да се дебнем. Къде отиваш, какво правиш. Тръгваш на война – хубаво!“

Зам.-министърът коментира и разследването на Марина Николов за скъпите коли на горските. По-рано беше разкрито, че има обществена поръчка за скъпа хибридна кола под наем с държавни пари за 72 000 лв. годишно:

„За сведения на всички зрители, автомобил за 72 000 лева годишен наем не е взиман. Обявявана е такава обществена поръчка и е свалена три дни по-късно“, заяви Костов, след като била извършена проверка.

Въпреки това екип на „Разследване“ снима как скъпата кола все пак се кара от вече бившия шеф на горското предприятие в Централна България Иван Недков.

Заместник-министърът обяви още, че не е знаел с какъв автомобил се е движил въпросният шеф Недков, който „е освободен“.  Той сподели още, че въпреки отказа на министерството да даде пари за толкова скъп наем на кола, имало „вратички в закона“:

„При което те го взимат под наем срещу 1600 лева на месец. Основанията за това са, че имат нужда от кола“.

В същото време стана ясно, че заради реконструкция на сайта сред всички други обявени обществени поръчки, липсва именно тази, която беше обявена за скандална в ефир.

Въпросната поръчка била прекратена в средата на ноември миналата година, а фактът, че данните липсват именно, когато екип на NOVA се поинтересувал, било съвпадение.