Още по темата

Рухна църква та в пловдивското село Черноземен. Обекта е обявен за паметник на културата и е построен преди век и половина.

Само няколко часа преди инцидента в храма е имало опело:

„Чух един огромен трясък... И се обръщам и разбирам. Наоколо всичко се вдигна в прах“, разказа Нели Георгиева пред "Здравей България", която от няколко години не пропускала църковната служба.

Малко по-късно станало ясно, че е паднала цялата предна част на сградата, а дървената стреха се е сгромолясала на метри от краката й:

„Този навес, който е около 50 квадрата, се е срутил наведнъж“, заяви кметът на Черноземен Таня Христозова.

Тя заяви още, че ако не се вземат мерки, съвсем скоро ще се срути и напуканата камбанария, която е най-голямата в страната.

Междувременно хората от селото остават без църква. Кметът Христозова е категорична, че няма да допусне никой до обекта, за да не сте стигне до инцидент.

В момента предстои работна комисия от Националния институт за паметници на културата да извърши инспекция на рушащата се църква.

Инспекторите трябва да дадат и предписания за съхраняването на храма.

Сега съдбата на храма е в ръцете на пловдивската митрополия.

Необходимите средства за ремонта са над 700 000 лв. На същата стойност е и изготвеният проект за реновиране на църквата с европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

Той обаче е спрян преди две години от Пловдивския митрополит Николай, припомни Дарик.