Още по темата

Прокуратурата разкритикува МВР заради слабия контрол над оръжия и охранителни фирми. Изводът на държавното обвинение идва след специална проверка. От прокуратурата обаче са ограничени в правомощията си и могат само да констатират проблемите, те се заканиха да продължат с проверките. За решаването им МВР трябвало да се погрижи само.

Първата проверка за оръжията беше инициирана, след като психично болен мъж уби със законно оръжие барета по време на операция в Лясковец. Повторена наскоро тази проверка показва предоставяне на оръжие, включително на повече от едно срещу формална декларация, с която се твърди, че ще се ползва за самоотбрана.

„Психично болни лица с установени психични заболявания продължават да притежават законно оръжие“, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Има случаи, в които едно физическо лице притежава не 10, а 18 огнестрелни оръжия, сред които и картечници“,

заяви ръководителят на Върховната касационна прокуратура Ася Петрова. Оказа се, че оръжия и боеприпаси се дават лесно, но се вземат трудно, дори и от осъдени лица. В същото време

МВР дори няма единен регистър на разрешителните за оръжия.

Проверката на охранителните фирми беше заради инцидента на Околовръстното шосе в София през февруари, когато хора на Ивайло Борисов-Ториното пребиха семейство.

Веднага беше обявена операция „Кортеж“, а резултатите от нея, описани от главния секретар на  МВР Георги Костов в писмо до прокурора Ася Петрова, звучат така:

„При проверките не са установени лица, извършващи дейности по лична охрана на физически лица, вследствие на които да са осъществени блокиране на улици или затрудняване на движението по тях. Тоест въпреки многобройните репортажи, констатацията е такава“.

Оказало се, че

единствените незаконни охранители са били тези от побоя на Околовръстното шосе.

За тази проверка от прокуратурата бяха категорични, че са били формални, а от думите на говорителя на главния прокурор стана ясно, защо все пак се е стигнало до някакви резултати.

„Като са извършвали прокурорите тези проверки, тези нарушения почти са установени случайно, и то, защото прокурорите са били на място заедно с контролните органи. Затова е и мотивирана върховна административна и всички прокурори в страната да продължат тези проверки, защото очевидно контролните органи, ако не ги надзирава прокуратурата, пропускат понякога да изпълнят задълженията си по закон“, посочи Румяна Арнаудова.