2
Сд д продължително боледуване на 86-годишна възраст е починал проф. д-р Иван Матев - световно известен учен-медик, председател в продължение на два мандата (от 1990) на Съюза на учените в България (СУБ), а от 1998 г. - негов почетен председател.

Бележит хирург и учен в областта на ортопедията и травматологията, той беше водещ специалист по хирургия на ръката, ръководител на първата клиника в тази област у нас и една от първите в света. Чрез своята клинична, медицинска, научна и обществена дейност той представяше и популяризираше българската медицина широко по света и спечели уважение и много приятели на България, се казва в некролог от съюза на учените.

От него са модифицирани съществуващи и са разработени нови методи от този вид хирургия, някои от които носят неговото име (метод на Матев). Утвърждава се като учител на цяло поколение български хирурзи на ръката и целия горен крайник. В ръководената от него клиника са били на обучение ортопеди и хирурзи - българи и от различни страни: Германия, Унгария, Англия, Полша, Италия, Израел, Куба, САЩ, Япония и др.

Автор и съавтор е на около 200 публикувани научни статии и монографии у нас и в чужбина. С особено признание и международна значимост и проявени към тях научни и издателски интереси са: Reconstructive Surgery of the Thumb - монография, издадена в Лондон, Rehabilitation der Hand - в съавторство със Ст. Банков, отпечатана в Москва и издадена също в Щутгарт, Германия.

За своите приноси в областта на медицината проф. Иван Матев е получил редица български и световни признания.

През 2000 г. за кратко той влезе в 38-то Народното събрание като депутат от СДС. По-късно си спомняше със смесени чувства за престоя си в пленарна зала и се радваше, че е излязъл оттам "преди депутатът да убие лекаря" у него. А за дългите години в болницата си спомняше с удоволствие - прегледал е хиляди хора и е направил над 15 000 операции.

"Очертавайки творческият път на един утвърден и високоуважаван учен като проф. Иван Матев, могат да се кажат много хвалебствени думи, но при него - известен със своята деловитост и скромност, те биха били неуместни. Делата му сами го представят - принцип, характерен за целия му живот на учен и общественик", пишат за проф. Матев от Съюза на учените.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@