Още по темата

По време на експедиция до село Юнаците край Пазарджик, археолози откриха злато, изработено преди съкровищата във Варненския некропол.

Това означава, че златното мънисто, открито в "Града на птиците" до с. Юнаците става най-старото обработено злато в света.

"Хоризонтът, в който е намерен, се отнася може би към средния халколит и с абсолютна сигурност може да се датира като по-ранно от Варненския некропол - поне с 200-300 години", казва доц. д-р Явор Бояджиев, който ръководи археологическите разкопки край с. Юнаците от 16 години насам.

Мънистото е намерено близо до стената на едно от жилищата в могилата. Сред останалите находки впечатление правят каменна брадва, както и 7 хромелни камъка. 

Проф. Божидар Димитров коментира, че очаква още подобни открития и на други места.

"По течението на река Тополница отдавна действат златотърсачи. Истината е известна: България е първата европейска страна, която се е докоснала до големите цивилизации на Близкия изток, които през нашите земи са се разпространили по цяла Европа. Друг е въпросът, че не успяваме да се възползваме пълноценно от това наследство", каза той за в. "Труд".

Селището, където е намерено златното мънисто,  носи името "Града на птиците" заради голямото количество зооморфни керамични фигури с образ на птица-човек, разкрити по време на археологическите експедиции.

Могилата край село Юнаците пази останки на повече от 8 хил. години, а жителите на този най-древен град в Европа са поставяли в центъра на своя култ птиците. Над 4 хил. са били обитателите на древния Протоград.

Град, а не селище - с укрепена част, улици и обществени сгради, със следи на охолен и безгрижен живот, в който имало място дори за изкуство.

Допреди 6 хил. години, когато градът бил нападнат от първобитни племена, които имали едно голямо предимство - коня. Разказва Явор Бояджиев.

Битката била неравна. Грубата сила срещу мирни земеделци, отдадени на духовен живот и култура, свикнали да си угаждат.

"Градът на птиците" бил разрушен и опожарен.

Припомняме, че златни находки, намерени през 1979 г. в некропол на западния бряг на Дуранкулашкото езеро, Добруджа, също претендират за най-старите в света.

Изследователите – проф. Хенриета Тодорова и Тодор Димов открили 1 204 погребални съоръжения. В някои от гробовете от средната и късната каменно-медната епоха били намерени много накити от злато, мед, спондилус и денталиум. Особен интерес представлявала златна спирала – женска игла за коса, която според другите погребални дарове в него датира към средата на енеолитната епоха.

А това означава, че спиралата е с около 200-250 г. по-стара от златните находки, открити във Варненския некропол. 

Вижте още:

Неизвестна крепост е открита до Приморско

Учени ще определят възрастта на находките във Фанагория

Крепостна стена и стенописи бяха открити в Силистра