Още по темата

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че радикален ислям в България има, но е в притихнала форма и това се дължи на действията на държавните органи. Това той заяви в парламента по време на кръгла маса по темата.

Според него една по-голяма намеса в делата на религиозните институции не би била излишна. „Твърдението, че у нас почва и наченки, на радикален ислям, няма, бих го определил най-меко казано като невярно.

Според мен законът трябва да регламентира и правото след завършване на точно такова образование да проповядваш. Защото огромният брой от проповедниците, които не са ни познати, защото просто не работят в централните градове или в централните религиозни институции, са по села и малки градове и огромна част от тях проповядват ислямска религия.

Само че по-голямата част от тях имат

документ за религиозно образование, който е получен в Саудитска Арабия

или някъде другаде от незнайно каква институция“, коментира Цацаров.

Според него държавата трябва да регламентира висшето духовно образование и съответното право за проповед или правото да се служи, без да се намесва в автономията на религиозната институцията, но да въведе изисквания.

„В противен случай ние стигаме до там, че в райони, като Велинград, Смолян и т.н. броят на проповедниците, които са завършили ислямско образование у нас, е нищожен в сравнение с тези, които са го получили в арабски страни, финансирани от различни фондации и т.н.

Това е източник на безкрайно много и не особено полезни идеи“,

допълни той.

„Аз съм сигурен, че процесите в Пазарджик доказаха, че проблемът е реален. Тоест твърдението, което някои казаха, че почва за радикален ислям у нас няма, е невярно“, категоричен е Сотир Цацаров.

Той обаче подчерта, че радикалният ислям не е единственият източник на тероризъм и не бива да слагаме равенство между ислям и радикален ислям.

Главният прокурор говори по предложените промени в Наказателния кодекс, които вече минаха на първо четене в НС, където

проповядването на радикален ислям се приравнява с проповядването на фашизъм.

Според него трябва да има ясна дефиниция на понятието. Според Цацаров са необходими още и промени в Закона за вероизповеданията, защото той смята, че не е удачно вероизповеданията да се регистрират само с решения на съда. Това трябвало да се прави от Дирекцията по вероизповеданията.

Преди месец парламентът реши проповядването на радикален ислям да се криминализира. Наказанието е три години затвор.

Богослуженията у нас да се водят на български език,

предложиха от партия „Атака“. От групата са внесли промяна в Закона за вероизповеданията и призоваха другите патриотични партии да я подкрепят. За предложението съобщи лидерът на „Атака“ Волен Сидеров по време на дискусията, организирана от ВМРО.

В мотивите се посочва, че на определени места в страната се проповядва радикален ислям и у нас навлизат чужди религии, които не са регистрирани. Затова от „Атака“ смятат за необходимо въвеждането на допълнителни гаранции за защита на националната сигурност и установения в страната конституционен ред. На същото мнение е и евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО).

Васил Антонов от „БСП лява България“ пък обяви, че

за 14-15 години са регистрирани 150 вероизповедания у нас,

което показвало, че „нещо куца“, а на един адрес има седем регистрирани вероизповедания.