От ЧЕЗ съобщиха, че телефонни измамници се представят за техни служители. За по-добра защита на личните данни, компанията призовава клиентите си да се абонират за електронна фактура - тя е по-сигурен, по-удобен и по-защитен вариант на хартиения носител, от който злонамерени лица биха могли да събират лични данни.

Измамници се обадили по телефона на жителка от София, представили се за служители на ЧЕЗ и след кратък разговор, в който показали, че знаят нейния адрес и други лични данни, я уведомили, че синът й е претърпял токов удар. Жената обаче изразила съмнение и те прекратили разговора, информират от дружеството.

"Невъзможно е служители на ЧЕЗ да се обаждат с информация за пострадал човек. Очевидно е, че става дума за опит за измама", заявява Димчо Станев, директор "Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ - България.

Той припомня, че

по никакъв повод служители на ЧЕЗ не събират пари при посещение на абонат,

разплащания се извършват единствено на определените за това места - в пощенските клонове, в касите на "Изи пей" и "Фаст Пей" е-Пей и по банков път.

ЧЕЗ призовава при съмнение за злоупотреби, корупционни практики и други нередности, в които се злоупотребява с името на компанията, да се подават сигнали в МВР. Всеки служител на ЧЕЗ е длъжен при поискване да се легитимира със своята служебна карта, която съдържа трите имена, длъжността и снимка. На гърба й има телефонен номер, на който клиентите могат да проверят самоличността на служителя. При отказ да се предостави картата потребителят има право да поиска съдействие от полицията.

Докато телефонните измамници се завръщат, този път като „служители на ЧЕЗ“,

в Пловдив възрастна жена вече е измамена по телефона с 3000 лева,

съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Жената, която е на 84 години, разказала, че в понеделник пред дома си предала 3000 лева на непознат, който успял по телефона да я заблуди, че парите са необходими на неин близък за предплата на електроуреди в търговска верига в града.По случая е образувано досъдебно производство, предприети са действия по установяване авторите на престъплението.

Спад при телефонните измами за първото шестмесечие отчитат органите на реда,

съобщи Георги Несторов от главна дирекция "Национална полиция" в интервю за БНТ, Въпреки това през лятото зачестявали измамите с нова схема - приемане на неочаквана пратка с климатик.