Още по темата

От Заслушай се имат разработена идея как да помогнат на 120 хил. души. Сега те събират средства за нов етап от онлайн платформата си, която да може да предлага превод от говор към текст. Това би улеснило образованието на хората с увреден слух.

Близо 120 хил. души в България имат проблеми със слуха. Всеки ден те трябва да преодоляват редица препятствия, за да могат да са пълноценни. Не сме се замисляли, но дори в училище, на интервю за работа, за разговор със служител в банка или държавна институция, тези хора се нуждаят от помощ. 

За целта от екипа са създали проект в сайта Indiegogo, където всеки може да подпомогне каузата на организацията. Сайтът е сред най-популярните интернет платформи за спонсориране на идеи в света и често се използва от различни организации, за да могат да финансират работата си.

През май „Заслушай се“ имаше първото си постижение - заработи пилотната фаза на платформата им, която включва видео жестов превод (вижте във видеото). Тя позволява на хора с увреден слух да общуват свободно с останалите. Надеждата е през ноември да стартира и услугата за превод от говор към текст.

„Заслушай се“ стана големият победител на инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change – ПРОМЯНАТА за 2015/2016 година.

Фондация "Промяната" вече подготвя и първата по рода си Академия за социални предприемачи с идеята да помогне за създаването на ново поколение предприемачи, които да получат знанията и практическите умения за постигане на значима социална промяна и изграждането на устойчив бизнес модел.

Идеята на Александър и Ашод от „Заслушай се“ е да осигурят равни образователни възможности за децата и младежите с увреден слух. Платформата няма да спре да се развива до тук и от догодина ще започне да работи и в посока внедряване на хардуерно решение за самостоятелно управление на субтитри.